Szülők, figyelem! Felelős mobiltelefon-használatra tanít ez a mesekönyv

Czirják Erika édesanya, feleség, meseterapeuta, fejlesztőpedagógus, író. Könyvei minden esetben társadalmi szempontból fontos témákkal (is) foglalkoznak: adott már ki adventi kötetet, melyben többek közt a jótékonyság kapott hangsúlyt, egy korábban lapunkban bemutatott alkotásában pedig olyan értékekről olvashatunk, mint a bátorság, az engedelmesség, az elfogadás, a szorgalom, vagy a felelősség. A napokban megjelent Mobil-mesék a szülők között is megosztó, de mindig újra terítékre kerülő tárgykört dolgoz fel: a mobiltelefon-használatot.  

A gyönyörűen illusztrált könyv izgalmas, kissé nem hétköznapi történetet mutat be: egy okostelefon pottyan csónakázó tulajdonosa zsebéből a tengerbe, hogy ott különböző víziállatok életének részévé váljon. A polip, a garnéla, a teknős és többi barátjuk példáján keresztül az olvasó – mindegy, hogy felnőtt vagy gyerek – megismerheti a digitális világ két oldalát: jót és rosszat egyaránt. Mindennapi szituációkkal mutatja be az író, hogy miért nagyon fontos a mobiltelefont, vagy bármilyen hasonló kütyüt felelősséggel kezelni. Hiszen nem mindegy, mit osztunk meg magunkról, mennyire von magába a képre adott reakciók bűvköre, vagy éppen hány órán keresztül játszunk az eszközön. Mindemellett fontos hangsúlyozni, hogy

a tanmese célja nem az elrettentés, sokkal inkább egyfajta „arany középutat” céloz meg, amit a család kipróbálhat.

Czirják Erika lapunknak elmondta, ahogy a többi mesét, mely már megjelent vagy még csak a fejében létezik, ezt is fiai inspirálták: tizenévesként éppen most vannak életüknek abban a szakaszában, mikor az okoseszközök fontos részét képezik a mindennapjaiknak.

– Arra jöttem rá, hogy mikor én voltam gyerek, a szüleimnek még nyilván nem kellett ezzel a kérdéssel foglalkozniuk, hiszen nem is léteztek okostelefonok, számítógép is alig akadt a környezetemben. Nekem viszont szülőként már szembesülnöm kellett vele, hogy a fiúk az osztálytársaikhoz hasonlóan egyre élénkebben érdeklődtek a digitális világ iránt. A szülők felelőssége ilyenkor, hogy akár már preventív jelleggel felkészítsék a gyerekeket azokra a veszélyekre, melyeket magában rejt. Nem a kütyük ellen szól a könyv, hiszen rengeteg jó származik belőlük: a távoli ismerősökkel való kapcsolattartás lehetősége, csodálatos képek és videók készíthetők, és a többi. Eddig jó visszajelzéseket kaptam, de azért olyan is akadt, aki negatívan állt hozzá. Szerintem utóbbiak pontosan azért nem értékelik a kötetet, mert rávilágít a problémáikra, amit nyilván senki nem ismer be szívesen – mondta el az író.

Azt is kifejtette, hogy a könyvei szereplői nem véletlenül sosem emberek. Sütemények, karácsonyi fűszerek vagy díszek, ez esetben pedig állatok élik át soraiban a tanulságos szituációkat. Hogy miért? Egyszerű: a gyerekeknek könnyebb beszélgetni az érzéseikről, amennyiben egy harmadik félről szólnak a történések. A most elkészült alkotást nem csak a fiatal generációnak, de

szülőknek és pedagógusoknak is szánja, hiszen felnőttek számára is fontos üzenetet rejt és ez persze rajtuk keresztül eljuthat a „végfelhasználóhoz”.

Az alkotó egy közösségi oldalon a következőket írta egy bejegyzésben:

A Mobil-mesék felismerést, beszélgetési lehetőséget, megelőzést és megoldást kínál mindazok számára, akiknek fontos gyermekük felelős okostelefon-használata; akiknél fennáll a veszélye, hogy a kütyük uralkodnak az otthonukban; akiknél a gyerekeket beszippantotta az online világ; akik szeretnének kialakítani egy megfelelő digitáliseszköz-használatot. Egyaránt segít gyermekeknek, szülőknek és pedagógusoknak: támogatást nyújt az egyes életszerű helyzetekben, megmutatja, miként viszonyuljanak a gyermekek mobilhasználatához annak érdekében, hogy megelőzhessék a telefonfüggőség kialakulását; segít megtanítani, mi mindenre jó a telefon az online játékokon kívül és miért fontosak a társas kapcsolatok a képernyőn kívül. Vagyis éppen abban, hogy megtaláljuk a digitális és a való világ közötti egyensúlyt.

Az íróról
Czirják Erika kétgyermekes édesanya, feleség, író, meseterapeuta, fejlesztőpedagógus. Élete során eddig minden munkakörében emberekkel foglalkozott, hol idősebbekkel, hol egészen fiatalokkal. Fontos számára az értékteremtés, kreatív módon igyekszik átadni másoknak tapasztalatait. Korábban csak gyermekeinek írt, de immáron ez a harmadik kereskedelmi forgalomban megjelent kötete. Első művét, az Útravaló sütiket meseregény kategóriában Dugonics András irodalmi díjjal jutalmazták.

Bővebb információ és rendelési lehetőség IDE KATTINTVA.