Szuper új pécsi kollégium várja az egyetemi hallgatókat

Hétfőn adták át a Modern Városok Program keretében megújult, felújított és korszerűsített Damjanich utcai egyetemi kollégiumot. A látványosan megszépült épületnek nagy szerepe lehet abban, hogy a Pécsi Tudományegyetem jelentősen tudja növelni a külföldi hallgatók számát.

hirdetés

Mint az ismert, a Pécsi Tudományegyetem hosszú távú tervei között szerepel a külföldi hallgatók számának jelentős növelése. Ebben a folyamatban pedig nagy szerepet játszhatnak a Modern Városok Program keretén belül több mint 24 milliárd forintból megvalósuló pécsi egyetemi infrastrukturális- és intézményfejlesztések. A programnak köszönhetően újították fel a Damjanich utcában található egyetemi kollégiumot is, melynek ünnepélyes átadójára hétfőn került sor.

Kívül-belül megszépült a kollégium 

Az 1960-as években felhúzott épület eredetileg az egyetem Damjanich utcai főépülethez tartozott, annak vendégházaként működött, ám az elmúlt években már nem üzemelt. Azonban a Modern Városok Programban kitűzött célnak a kihasználatlanul álló épület tökéletesen megfelelt, adott volt, hogy felújításával egy nemzetközi hallgatók számára is vonzó kollégiumot alakítsanak ki.

Már csak be kell lakni a szép új szobákat

A közel félmilliárd forintból megvalósult felújításnak köszönhetően a 100 férőhelyes új kollégium a legalacsonyabb komfortfokozatú besorolásból a legmagasabb kategóriába került, továbbá jelentősen bővült a szálláshely szolgáltatási köre is: saját, biztonsági kamerával védett parkolóval rendelkezik és zárható, szintén kamerával védett kerékpártárolóval. Az épület akadálymentesen megközelíthető és a földszinten a szükséges eszközökkel felszerelt 4 akadálymentesített szoba is helyet kapott. A beruházás mindemellett szorosan kapcsolódik a Damjanich utcai főépület rekonstrukciójához is, hiszen itt fog működni a Nemzetközi Oktatási Központ, ahol a jövőben a külföldi hallgatók nyelvi előképzése zajlik majd.

A legkomfortosabb besorolásba került az épület

A minden tekintetben modern, korszerű diákszálló átadóünnepségén Bódis József, oktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a pécsi egyetem úgynevezett nemzetköziesítésének folyamatában rendkívül fontos lépés az, hogy a hallgatók számára olyan vonzó, komfortos, a 21. századi elvárásoknak megfelelő kollégiumokat biztosítsanak, mint amilyenné a Damjanich utcai épület vált.

Ilyen konyhában főzőcskézhetnek az egyetemisták

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, hogy az új kollégium kialakítása a Gyógyszerésztudományi Kar épületének már zajló felújítása mellett a Modern Városok Program egyetemi fejlesztéseinek egyik első komolyabb eredménye, mely mindenképp növelni fogja az egyetem vonzerejét. Mint mondta, a kollégiumok rendbetétele nem hiányozhat a hazai és külföldi hallgatói létszám emelése érdekében tervezett infrastrukturális fejlesztések sorából, hiszen ezáltal javulnak a lakhatási feltételek, valamint a hallgatók igényeit jobban szolgáló tanulási, mentori, sportolási, kikapcsolódási lehetőségek állnak majd a diákok rendelkezésére.

Takács Gyula, a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Őri László alpolgármester, Jenei Zoltán, a PTE kancellárja, Miseta Attila rektor, Bódis József oktatási államtitkár és Hemmati Reza, a NOK igazgatója körbejárták az új kollégiumot

Őri László, Pécs alpolgármestere kiemelte, a Modern Városok Program Pécsett egy közös felismerésnek köszönhetően indulhatott el, melyet az egyetem és a város vezetői együtt fogalmaztak meg: nincsen sikeres város sikeres és gyarapodó egyetem nélkül.

– Többről van szó most egy épület átadásánál. Egy mérföldkőhöz érkeztünk, mely után egy olyan közös úton megyünk tovább, ami az egyetem és a város egyre erősödő stratégiai szövetsége mentén vezet a jövőbe. Ennek a gondolatnak a jegyében újulnak meg sorra az egyetemi épületek, melynek eredményeként a Pécsi Tudományegyetem kutatási terei, tudásbázisa, hallgatói és oktatói létszáma is növekedni, erősödni fog. Az erősödő egyetem pedig nagy szerepet játszik Pécs gazdasági fejlődésében – mondta az alpolgármester.

Miseta Attila, Bódis József, Jenei Zoltán adták át az épületet

Végezetül Hemmati Reza, a Nemzetközi Oktatási Központ igazgatója köszönte meg, hogy a város és az egyetem együttműködésének köszönhetően megvalósulhatott a kollégium felújítása.

Hirdetés