Lakásban megbújva, de még a szabadban is átvészelték a telet a harlekinkaticák, így már február végén repkedtek a rémkatica néven elhíresült bogarak. A Kelet-Ázsiából származó, sok színváltozatban előforduló ragadozóbogár pedig komoly veszélyt jelent a Magyarországon őshonos hétpettyes katicabogárra.

hirdetés

Sarkokban megbújva, egymás hegyén hátán, százasával teleltek ezek a katicák egy orfűi nyaralóban (a képeket egy olvasónktól kaptuk).

Annyian vannak, hogy a Magyarországon őshonos hétpettyes katicák veszélybe kerültek

Valószínűleg novemberben költöztek be a házba. De nem csak ezek élték túl a telet, a szabadban élő társaik is átvészelték az enyhe időt. Ez pedig azért baj, mert megnövekedett állományuk veszélyt jelent a Magyarországon őshonos és szeretett hétpettyesre, tízpettyesre, kétpettyesre vagy tizennégypettyesre, mondja Völgyi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre.

– Nagyon gyorsan szaporodnak, védekezni ellenük pedig szinte lehetetlen. Természetesen ellenségük sincs – teszi hozzá Völgyi Sándor.

Kiszabadultak az üvegházból

Ez a felvétel jó pár éve rémisztgeti az állattartókat, bár a bogár az állatokra nem veszélyes

A különböző levéltetű fajok ellen biológiai védekezés céljából betelepített harlekinkatica csupán tíz évvel ezelőtt bukkant fel először Magyarországon.

Az első tömegesen telelő harlekinkatica-csoport Magyarországon. Kővágószőlős, 2008 (Fotó: Győri Cs.)

– A harlekinkatica egy betelepített, inváziós jellegű faj. Még dísznövénykertészek hozták őket be Európába, hogy az üvegházakban pusztítsák el a levéltetveket. A harlekinkaticák azonban kiszabadultak, és annyira alkalmazkodtak az itteni időjáráshoz, hogy elkezdtek szaporodni – mondja Völgyi Sándor.

Nagy kárt tud okozni

A mustba kerülve földimogyoróra, csípős paprikára és spárgára emlékeztető íz- és illatanyagokkal rontják a minőségét

A harlekinkatica emberre nem veszélyes, de a mezőgazdaságban nagy károkat tud okozni. Állati eredetű táplálék hiányában előszeretettel megrágja a bogyós gyümölcsöket, például a szőlőt. Nagyobb tömegben szőlő közé keveredve a bor ízértékét rontja a testében található rossz ízű vegyületekkel. Pollenfogyasztásával, a virágok megrágásával csökkentheti a termés mennyiségét. Védekezni ellenük permetszerrel ugyan lehet, de nem túl hatásos, így a szakemberek szerint a porszívózás vagy égetés a legjobb ellenük.

Miért harlekin?

A vásári komédiástól származik a harlekin név (Forrás: agroforum.hu)

A harlekinkaticák tanulmányozása közben olyan cikkekre is bukkanhatunk a neten, mint az Agroforumé, ahol azt is körbejárták, miért kapta ez a bogár a harlekin nevet. Ebből kiderül, hogy a vásári színjátszás egyik vidám szolgálója volt Harlekin, akinek jelmeze olyan változatos volt, mint ezeké a katicáké. Egy azonban állandó volt a jelmezén: a fekete-vörös mintázat.

Plusz érdekesség, hogy Magyarországon eredeti elterjedési területükre utalva ázsiai katicának szokták nevezni őket. Ha valaki valamilyen fura okból megkóstolná őket, akkor ízükre utalva keserű katicának is hívhatja, de az általuk okozott károk miatt rémkaticaként híresültek el.

 

Hirdetés