Tanárok a nyári szünetben – tényleg hónapokig unatkoznak?

Vannak, akik azt gondolják, hogy aki tanárnak áll, nyáron nem csinál mást, mint igyekszik rápihenni a lezárt tanévre és lelkiekben készülni a következőre. Lássuk, a pécsi pedagógusok hogyan gondolkoznak erről. 

hirdetés

Először is azt kell tisztáznunk, hogy az a három hónap nem teljesen három hónap. Hiszen június első hetében még javában zajlik a munka, az iskolák pedig augusztus utolsó heteiben újra megkezdik a felkészülést a következő tanévre. Tehát jó esetben is csak két hónap pihenésről lehet szó. Persze más pályán elhelyezkedőknek ennyi sem jár, de ne higgyük azt se, hogy a pedagógusok csak lábat lógatnak júniustól augusztusig!

Mindenkire ráfér egy kis vakáció…

Sokan a pedagógusok között fizetéskiegészítésként vállalnak pótvizsgára való felkészítést, táboroztatást, korrepetálást. Vagy csak megejtik a régóta tervezett országjárást, esetleg külföldi utazást, amire nincs idő év közben. Szellemileg ugyanis igencsak kifacsarhatja az embert a napi 20-30 gyerek figyelmének lekötése, amit a tanév során sokan nem tudnak megfelelően kipihenni. Pécsi tanárokat kérdeztünk arról, ők mivel foglalják el magukat, mikor itt a vakáció.

Molnár Andrea, az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ 2. számú általános iskolájának pedagógusa a nyári vakáció alatt is aktív marad, kertet nevelget és magában megtervezi a következő tanév anyagát is. Magyarul végiggondolja, mi volt és mi lesz. Ahhoz már túl régóta van a tanári pályán, hogy az iskolán kívül is gyerektömegekre akarjon felügyelni, így a táboroztatás például nála nem igazán jön szóba. Akkor már inkább a családon belül vállal bébiszitteri feladatokat.

A jelenleg Budapesten tanító, de pécsi származású fiatal tanítónő Walter Hanna is megírta lapunknak, mivel foglalkozik a szünet alatt. Ő azok közé a tanítók közé tartozik, akik saját iskolájukon kívüli táboroztatást vállaltak, méghozzá két hetet a nyárból. Nyári napközit egy hétre iktatott be a szünetből. Ezek mellett a jövő tanévre készít elő például drámaelőadást és természetesen tanmenetet is ír.

Nem mindenkinek van kedve még nyáron is gyerekcsoportokra felügyelni

Ángyán Istvánné korábban Pécsett tanított és itt él most is. Jelenleg a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola tanítónője. Elmondása szerint évekig táboroztatott gyerekeket a saját és más iskolák táboraiban is. Volt olyan év, amikor zöldséget és gyümölcsöt árult heteken keresztül a nyári szünet alatt. Egyrészt mert sose volt otthon ülő típus, másrészt a fizetését is szerette volna megtoldani. Szintén pedagógus kolléganőivel kirándulni is jár, tavaly például Prágába utaztak. Fia vállalkozásában pedig évek óta dolgozik a Rockmaraton fesztiválon is, pizzát árul az éhes rockereknek. Ha ez nem lenne elég, lakásfelújításba is kezdett, és sokszor rokonok és ismerősök kisgyerekeire vigyáz, így sok szabadidő nem marad a pihenésre.

Nyilván akadnak olyan tanárok és tanítók is, akik a nyarat teljesen ki akarják és tudják használni pihenésre, viszont úgy tűnik, hogy nem ez a jellemző. A megkérdezett tanárok mind abba a csoportba tartoznak, akik vakáció alatt is rengeteget dolgoznak, így tehát abszolút megcáfolják azt a tévhitet, miszerint minden tanár láblógatással tölti a szünetet.

Az ilyen üzenetek miatt érdemes a tanári pályát választani! (Fotó: Ángyán Istvánné)

Hirdetés