Te hazavinnéd a munkádat, vagy inkább jó messze tudnád magadtól?

Egyre több cégnél van lehetőség távmunkát végezni, sőt kifejezetten ajánlják is a munkáltatók és a munkavállalók is keresik. Szerinted jó dolog a Home Office? Megnéztük az előnyeit és hátrányait is ennek a munkavégzési formának. 

Történetesen magam is dolgoztam egy korábbi munkahelyemen otthonról több hónapig, így hetente csak egy-két napot töltöttem az irodában. Eleinte nagyon élveztem, hogy otthonomban nyugodtabban tudom végezni a feladataimat, a saját időmet beosztva. Meg persze azt is, hogy tudtam főzni és ebédelni, esetleg elindítani egy-egy mosást vagy kitakarítani munka mellett. Egy idő után viszont észrevettem, hogy mindenről lemaradok, ami az irodában a kollégáimmal és barátaimmal történik, ez pedig közösségi emberként rosszul érintett. Másrészt elég ijesztő észrevenni, hogy az ember napok óta nem vett fel utcai ruhát és extrém esetben nem ment ki a lakásból sem. Lássuk, mások mit gondolnak erről.

– Három éve végzek távmunkát, azóta nem voltam betegszabadságon, így a cég és én is jól járunk. Szeretek otthon dolgozni, mert jól be tudom osztani a napom. Több idő jut a családra, illetve nem kell táppénzre mennem akkor sem, ha beteg a gyermekem. Az is szuper, hogy nyugalom van, és nem csiporásznak mellettem, de ha hiányoznak a kollégák, bármikor bemehetek az irodába. Amit néha hátrányként élek meg az az, hogy akaratlanul is dolgozom néha olyankor, mikor már nem kellene. Erről nem a cég tehet, hanem én. Ha valami elhúzódik, nem kapcsolom ki a gépet és megyek ki az irodából a munkanap végén, hanem dolgozom rajta tovább – mesélte lapunknak a pécsi Putz Veronika.

Kismamáknak tökéletes lehet ez a megoldás

– Sajnos kevés alkalommal indokolt munkám során a home office, mivel azonban számítógépes munkát végzek, ezért tudnék otthonról is dolgozni. A pár alkalom során – amikor kénytelen voltam otthon maradni – sokkal hatékonyabban tudtam dolgozni, mert nem volt adott az alapzaj, ami az irodában állandóan ér. Saját kényem-kedvem szerint rendezkedtem be, tudtam koncentrálni, ezáltal sokkal könnyebben jött a „flow”. Saját tapasztalat alapján viszont vigyázni kell arra, hogy élesek legyenek a határok: most dolgozom, és nem ebédet főzök, simogatom a kutyám vagy kezdek el takarítani. Ezek a tevékenységek ugyanis könnyen megakaszthatják a munka menetét. Az is feltűnt, hogy érdemes egy külön munkaállomást kialakítani, még akkor is, ha ez a szék odébb tolását jelenti. Ha ugyanis ott kezdek el dolgozni, ahol egyébként délután pihenek vagy filmet nézek, akkor nem lesz olyan nagy a hatékonyság – nyilatkozta egy másik olvasónk, Kovács Zsuzsanna.

Kalkuláljuk azt is, hogy az áram és a fűtés nincs ingyen és ezek a költségek ránk hárulnak home office esetén!

A fentiekből úgy tűnik, erősen emberfüggő, hogy kinek való igazán a távmunka és egyáltalán nem mindegy, hogy rendszeresen vagy csak időről időre dolgozik otthonról valaki. Ebben megerősített minket dr. Káplár Mátyás István pécsi tanácsadó szakpszichológus is, aki csakis olyan típusú embereknek ajánlaná a folyamatos home office-t, akik egyedül jól vagy jobban teljesítenek, mint csapatban, emellett jó időmenedzsmentre képesek és nem igénylik a személyes kontaktust kollégáikkal. Szerinte sokkal több olyan ember van a szociálpszichológiai vizsgálatok szerint, akiknek a teljesítményét serkenti a kollégák jelenléte és akik jobban szeretnek munkahelyükre bejárva dolgozni. 

Ha viszont csak néhány nap távmunkáról van szó hetente, az nagyon kifizetődő lehet minden fél számára. A munkavállaló el tud intézni esetleg privát feladatokat is munkája mellett és időt tölthet a családjával, a munkaadó pedig egy kiegyensúlyozott emberrel dolgozhat együtt. Azt, hogy ki alkalmas a hosszan tartó távmunkára és ki nem, a két fél együtt kell, hogy alaposan mérlegelje. 

– Ha az ember folyamatosan otthon van a családdal, az szintén hátrány lehet, hiszen nincs meg a dinamikája a családi életnek, a 24 órás összezártságnak pedig sok negatív hatása – például a párkapcsolat megromlása – lehet. A kismamák szempontjából sem feltétlenül jó a nagyon hosszú ideig tartó távmunka, mivel ha egész napjukat a babával töltik és ráadásul munkájuk is a lakáshoz köti őket, elvesztik a kikapcsolódás lehetőségét – tette hozzá a szakember.

Mindemellett a pszichológus szerint társadalmunkban jelenleg nem elterjedt, hogy az idő megfelelő beosztására tanítsák az embereket. A rugalmas munkaidő jónak tűnik, de sokszor tapasztalják a munkahelyi vezetők, hogy a teljesítmény rovására megy, mondta. Az ugyanis, hogy nem kell sok időt tölteni a munkába járással, más szempontból rossz hatással is lehet az egyénre. Nagyon oda kell rá figyelni, hogy ne zárkózzon be túlságosan és ne végezzen sokkal több munkát, mint ha nem otthon melózna, ezek fáradtsághoz, kiégéshez és a társas kapcsolatok sérüléséhez vezethetnek.