Te tudod értelmezni ezeket a pécsi táblákat?

Néha te is úgy érzed, hogy képrejtvényt kellene megfejtened ahhoz, hogy értelmezni tudd a KRESZ-táblákat? Volt már olyan, hogy ellentmondásos szabályokba ütköztél a pécsi utakon? Összegyűjtöttünk néhány érdekes helyszínt városunkban, ahol igazán nagy fejtörést okozhat, hogy ki, mikor, merre és mit csinálhat.

Az egyik legérdekesebb táblahalmazt a Zipernowsky szakközépiskola előtt találtuk. A várakozóhelyeket jelölő tábla alatt ugyanis több kiegészítő táblát is elhelyeztek, ami enyhén szólva is ellentmondásos. Most akkor parkoló kezdődik, vagy még nem? És egyébként is: hogyan lehetne ide parkolni szabályosan?

Vajon mit jelenthet a táblaerdő?

A Lyceum utca és a Munkácsy Mihály utca kereszteződésénél bizony az „erősebb” nyer. Itt ugyanis két irányból érkezhetnek a járművek, de mindkét irányból elsőbbségadás kötelező táblát helyeztek ki. Ha egyszerre érkezünk a kereszteződésbe, csak az udvariasságunkon fog múlni, hogyan (és mikor) haladunk tovább.

Balról a Lyceumból, jobbról a Munkácsy Mihály utcából is jöhetnek autók

Kevesen tudják, hogy a vasútállomásnál a kör alakú járdasziget már nem körforgalom. Ha jól megnézzük, elsőbbségadás kötelező táblákkal találkozunk több helyen is. De akkor most hogyan tovább?

Tegye föl a kezét, aki még nem találkozott bevásárlóközpontok parkolójában olyan sofőrökkel, akik nem ismerték a jobbkéz-szabályt! Márpedig a parkolókban is a KRESZ-szabályai érvényesek, úgyhogy a jobbról jövőnek van elsőbbsége.

A Szigeti úton is találni egy – elvileg – parkolót, amit záróvonallal választottak el az úttesttől, tábla azonban nem jelzi a parkoló kezdetét. Most akkor áthajthatunk a záróvonalon, vagy nem?

Most akkor átléphetjük, vagy nem?

Az Engel János József utca végén is gyakran találkozni értetlen emberekkel. Itt ugyanis a védett útra két irányból kanyarodhatunk. Az egyik utcában stoptábla (hivatalosan „Állj! Elsőbbségadás kötelező” tábla) a másikban Elsőbbségadás kötelező tábla segíti a közlekedést. Mivel a két tábla egyenrangú, a kanyarodási szabály lép érvénybe, ám ezt a stoptábla felől érkezők sokszor nem tudják, és értelmetlenül várakoznak, holott jobbra kis ívben és egyenesen nekik van elsőbbségük.

Sokszor itt szobroznak a sofőrök

Gyűjtésünkben a segítségünkre volt Katona Ágnes pécsi szakoktató.

Hirdetés