Dinamikusan halad az új Fogászati Elméleti Tömb építése: aki elhalad a Szigeti úton az orvosi kar elméleti tömbjénél, az láthatja, milyen ütemben zajlanak a munkálatok. A kétmilliárdos beruházás az ütemterv alapján 2021 nyarának végére készülhet el.

Az elöregedett, Dischka Győző utcai épületből költözik majd a Fogászati és Szájsebészeti Klinika a hajdanvolt Lakits-laktanya területére, a kivitelező szerint ez jövő nyár végén történhet meg – legalábbis az ütemterv alapján.

A mintegy kétmilliárd forintból megvalósuló létesítményt 3 ezer négyzetméteren húzzák fel. Ahogy azt az egyetemtől megtudtuk, a földszint feletti födémet már be is betonozták, az első emelet felettit pedig július végére, augusztus elejére tervezik. Mindeközben zajlanak az alagsorban is a szakági munkák.

Még egy évig biztosan dolgoznak a területen

Összességében a kivitelező szerint ütemterv szerint zajlik az építkezés. Ez alapján a teljes szerkezetnek szeptember végére – október elejére kellene elkészülnie. Nem lesz egyszerű, hiszen ötszintesre tervezik az épületet, de a munkálatok látható intenzitása bizakodásra ad okot.

Mindenesetre az új épület 21. századi színvonalon fogja szolgálni a pécsi betegeket és a PTE fogorvosjelölt hallgatóit is.

Ahogy azt korábban megírtuk, szerencsére a koronavírus nem hátráltatta a munkálatokat, minden az ütemezésnek megfelelően folyik.

Az elméleti tömbbel szemben készül az új fogászati klinika

Az új elméleti tömböt nyár végén átadhatják

Mindeközben alig száz méterre tőle az utolsó simításokat végzik az orvosi kar új elméleti tömbjén, nyár végén már megtörténhet a műszaki átadás-átvétel. Ez a fejlesztés mintegy tízmilliárd forintot ölelt fel. Az új épületbe négy intézet költözik, valamint számos oktatási termet, előadót alakítottak ki.

Nagy múltja van a területnek
Annak idején a nagy pécsi vasgyáros család, a Lakitsok vásárolták meg a területet, ahová üzemeket építtettek. Amikor a vas ára felment és az üzlet veszteségessé vált, kénytelenek voltak eladni a területet – ez a 19-20. század fordulója környékére tehető. Az akkor Pécsett állomásozó katonaság vásárolta meg, akik huszárlaktanyát alakítottak ki ott.
1944-ben viszont szomorú időszaknak adott helyszínt. Ide terelték a pécsi zsidóságot a gettóból, mielőtt bevagonírozták volna őket, útnak indulva Auschwitz felé. Kifosztották, levetkőztették őket, a férfiakat a lótrágyás talajra terelték, a nőket-gyerekeket a lóállásokhoz. Ötezer embert zsúfoltak össze itt.
hirdetés
Uránia Mozi