Teljesen megújul a Pécsi Nemzeti Színház színpada!

A több éves pécsi hagyományhoz hűen Páva Zsolt idén is megvásárolta az új színházi évadra szóló bérletét. A bérletvásárlásra buzdító szimbolikus eseményen a városvezető bejelentette, hogy nyáron 40 millió forintos önkormányzati forrásból cserélik le a teátrum közel 30 éves, elhasználódott színpadát!

hirdetés
Uránia Mozi

Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Őri László alpolgármester a sokéves hagyományt követve vásárolták meg hétfőn a Pécsi Nemzeti Színház új, 2019/2020-as évadára szóló színházbérletüket, ezzel a gesztussal felhívva a figyelmet arra, hogy megkezdődik az évad a színházban, ahol bizony nagyszerű darabok kerülnek színpadra a közeljövőben! A bérletek megújítási időszakának kezdete: június 28.

Rázga Miklós, Uhrik Teodóra és Páva Zsolt

A polgármester bérletének megváltása után elmondta, hogy mivel a Pécsi Nemzeti Színház legutóbbi nagy felújítása immár közel 30 éve, 1991-ben volt, ezért szükségessé vált a teátrum elhasználódott, elöregedett, idejétmúlttá vált színpadának felújítása, amit a POSZT után, a nyári hónapokban a város meg is tesz. A 40 millió forintos felújítás során a színpad teljes deszkázatát és burkolatát kicserélik és korszerűsítik, az új színházi évadban a pécsi színtársulat előadásait már ezen az új színpadon láthatjuk – mondta a polgármester. Az új színpadot szeptember elsején, a Város Napján adják át.

Páva Zsolt a bérletvásárlás után jelentette be, hogy megújul a színház színpada

Őri László kiemelte, hogy azzal a szimbolikus gesztussal, hogy a városvezetők minden évben egy sajtónyilvános esemény keretében veszik meg színházbérleteiket a céljuk az, hogy erre buzdítsák a pécsieket is. Mint mondta, szeretnék a régi színházbarátok mellett azokat a pécsieket is megszólítani, akik nem járnak, vagy csak alkalmanként látogatnak el a színházba, és felhívni a figyelmüket a Pécsi Nemzeti Színház programjának sokszínűségére és magas színvonalára.

Őri László is bérletvásárlásra buzdítja a pécsieket

Rázga Miklós, a teátrum igazgatója az idei színházi évad újdonságai és érdekességei kapcsán elmondta, hogy a friss évad a középiskolás korosztályt veszi célba, a műsortervben szereplő darabokkal feléjük is szeretne nyitni a Pécsi Nemzeti Színház. Most viszont a középiskolások felé is szeretnének nyitni. Ennek kettős célja van: a színházi látogatások a középiskolások iskolai tanrendjébe is beilleszthetők lehetnek, ezzel párhuzamosan pedig a színház és a pécsi oktatási intézmények így egy új színházlátogató közönséget is ki tudnak nevelni.

Teljesen lecserélik a régi színpadot – mondta a városvezető

Az igazgató az eseményen bemutatta a Pécsi Nemzeti Színház megújult honlapját is, melyről elmondta, hogy nem csak átláthatóbb és szebb lett, praktikusabban is kezelhető. Mint mondta, az online jegyvásárlás egyre magasabb hányadát adja az értékesítéseiknek, körülbelül 40 százalékát. A vásárlók a honlapon egyébként 10 százalékos kedvezménnyel juthatnak jegyeikhez és bérleteikhez. Továbbá megújult a színház Facebook-oldala is – tette hozzá Rázga Miklós, majd kiemelte, hogy a vidéki, százezer fő feletti nagyvárosok társulatai közül a pécsi teátrum bír a legnagyobb látogatottsággal, kedvelésszámmal.

Mindemellett az eseményen jelentették be a szeptember 13-tól 18-ig tartó XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó műsorát is. Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett igazgatója elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően újfent egy szakmailag kiemelkedő rendezvényre lehet számítani. Mint mondta, a tánctalálkozó keretén belül Pécsre érkezik a dán Black Box Dance Company, a román M Studio is, valamint európai balettsztárokkal jön a Nemzetközi Balettgála is. A hazai legjobbak sem maradhatnak el, a Pécsi Balett mellett láthatjuk majd a Győri Balett, a Bozsik Yvette Társulat, a Duda Éva Társulat, az Inversedance és a Magyar Állami Népi Együttes előadásait is!

A tánctalálkozó részletes programja itt található.