Már csak apróbb munkák vannak hátra, gyakorlatilag elkészült a székesegyház előtti „új” Dóm tér: eltűntek az építkezési kordonok, és nemcsak a burkolat vadonatúj, hanem már a kandeláberek, a restaurált obeliszkek, a növények is a teret díszítik.

Az elmúlt napokban eltűntek az építkezés nyomai a pécsi Dóm térről, már nincsenek kordonok, a jelek szerint csak kisebb feladatok vannak hátra. Nem is csoda, hogy a pécsiek és a turisták is birtokba vették a teljesen megszépült belvárosi teret.

A Pécsi Egyházmegye beruházásában először az ódon vízelvezető rendszert cserélték ki (ekkor hatalmas árkok szabdalták a Dóm teret), majd új burkolatot kapott a tér a régi, mozgó, olykor balesetveszélyes kövek helyett. Szakemberek restaurálták a téren álló obeliszkeket, igencsak látványos a különbség. Az új kandelábereken kívül a kerítést is megújították, előtte pedig növényeket ültettek.

A cél az volt, hogy egy olyan mutatós, modern, de barátságos belvárosi teret hozzanak létre, amely alkalmas akár rendezvényekre is, ugyanakkor a székesegyház is minden pontjáról jól belátható, fotózható.

Ezzel egyébként gyakorlatilag minden pécsi belvárosi nagyobb tér megszépült, több még az EKF-programban, a Jókai tér pedig az önkormányzat beruházásában két éve újult meg teljesen. 

Mutatjuk, hogyan néz ki most a megújult Dóm tér:

A hatalmas fügefa természetesen megmaradt
Az obeliszkeket szakemberek restaurálták
Mutatós kandeláberek adnak fényt

A kerítés is megújult

Növényeket is ültettek

Régebben sétálni sem volt egyszerű, most akár rollerezni is lehet

 

Hirdetés