Tengert találtak a Mecsekben a pécsi kutatók!

Olyan réteget találtak a Mecsekben pécsi kutatók, amit eddig még senki nem vizsgált. A Pécshez közeli Pécsváradon egy 1 hektáros területen kerestek ősmaradványokat, és rá is bukkantak egy olyan lelőhelyre, ami 160 millió évvel ezelőtt jöhetett létre a tenger fenekén. 

 A Kelet-Mecsek eddigi legnagyobb ammoniteszét sikerült megtalálniuk a pécsi kutatóknak. A csiga formájú ősmaradvány most a földben, egykoron egy másfél kilométer mélységű tenger fenekén fekhetett.

A pécsi és osztrák kutatók hallgatókkal közösen kezdték átfésülni az 1 hektáros területet a Mecsekben

Találtunk egy réteget, ami egykor 1,5 km mélységben volt, most pedig a Mecsek felszíne.

– Négy napja kezdtünk el ezen az 1 hektáros területen dolgozni és azonnal rendkívül gazdag lelőhelyekre bukkantunk, amik tele vannak ammonitesszel – mondta Bujtor László, a PTE Földtani és Meteorológiai Tanszék tudományos munkatársa és a mostani kutatás vezetője.

A csapatot Bujtor László vezette

Dinók kihalása előtti korból származó ősmaradványok

Ezek az ősmaradványok még a dinoszauruszok korában, a jura korban alakulhattak ki, amikor itt még tenger volt. Erre, ebből a korból, ekkora felületen még nem sikerült bizonyítékot találni.

A Mecsek útját szeretnék megismerni a kutatók, amit az elmúlt 150 millió évben megtett.

– Ebben a négy napban az egyik legnagyobb felfedezésünk az, hogy találtunk egy tengerfelszínt, ami 160 millió évvel ezelőtt a tenger aljazata volt mintegy 1,5 kilométer mélyen, most pedig a Mecsek felszíne – tette hozzá Bujtor László.
Eddig ezt a felszínt, ami 160 millió éves, még senki nem vizsgálta

Az elmúlt 50 évben nem kutattak ilyen részletességgel. 

Most a pécsi kutatók, hallgatókkal és osztrák munkatársaikkal közösen végeztek részletes feltárásokat. Ilyen részletességű adatgyűjtésre az elmúlt 50 évben nem volt példa a Mecsekben. A pécsi kutatók most a legmodernebb technikákkal tudják átvizsgálni a Pécsvárad közelében található 1 hektáros területet.
Ammoniteszek, amik most a Mecsekből kerültek elő, de korábban a tenger fenekén fekhettek

– Ha egy olyan réteget sikerült megcsípni, amit eddig nem, akkor ez teljesen új lehetőségeket nyithat akár a bányászatban is. Ezek a kutatások mindig az előszobái annak, hogy adott területet megvizsgálva új ásványi anyagokra bukkanjunk – mondta Gábriel Róbert. A Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese hozzátette: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy holnapután új bányát lehetne nyitni a Mecsekben, de nagyon jó háttéranyagul szolgál, hogy mit és merre érdemes keresni.

A kutatást ősszel folytatják, akkor a szakemberek az Alpokban keresnek olyan ősmaradványokat, amelyek akár további és eddig ismeretlen ásványi anyagokra és tudományos eredményekre is utalhatnak a mélyben.

Az erdő mélyén található kőzetkibukkanásokat keresték

A kutatók munkáját Vogl Ferenc, a terület tulajdonosának nagylelkű engedélye tette lehetővé.

Hirdetés