Tényleg gyógyíthatják a rákot?

Dr. Mangel Lászlót, a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének igazgatóját kérdeztük meg a Stanford Egyetem forradalminak kikiáltott rákgyógyítási módszeréről.

hirdetés

Új fejezet nyílhat a rákkutatásban a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott úgynevezett „kombinált immunrendszer-aktivizáló”, immunstimuláns kezelésnek köszönhetően, mely az elvégzett egérkísérletek eredményei alapján az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítva, a tumorokba fecskendezve újraéleszti a daganatokba bejutott, de ott bénult, támadásképtelen állapotba került immunsejteket, melyek végül a daganatokat célzottan elpusztítják.

Sőt az egerek szervezetében máshol is megtalálható, hasonló típusú tumorokat is eliminálták, valamint megakadályozták vagy lefékezték az ugyanilyen daganatok későbbi kialakulását is.

Új fejezet a rákgyógyításban?

A többször forradalmiként emlegetett onkológiai kutatás eredményéről, annak hatásáról megkérdeztük dr. Mangel László onkológust, a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének igazgatóját és a Magyar Onkológusok Társaságának volt elnökét, aki elmondta, hogy mindenképpen jó hír ez az onkológusok és a daganatos betegségekben szenvedő betegek számára is, a kutatás forradalmiságát ugyanakkor korainak tartja kinyilvánítani.

Dr. Mangel László szerint még várni kell a klinikai vizsgálatok eredményeire

Elmondta, a daganatokat háromféle módon kezelik az onkológiában: sebészi beavatkozásokkal, sugárterápiával, illetve gyógyszeres kezelésekkel, melynek része az immunterápia is.

A stanfordi kutatás az utóbbin belül ért el átütő eredményt. Dr. Mangel László hangsúlyozta, hogy a legalább százéves elméleti múltra visszatekintő immunterápia fejlődése az elmúlt 5-10 év során valóban hozott olyan forradalmi eredményeket, melyeknek köszönhetőn addig gyógyíthatatlannak vélt, áttétes daganatos betegeket akár véglegesen is meg tudnak gyógyítani.

Sokakat meg tudnak már menteni

– Az immunterápia alapelve az, hogy megpróbáljuk kihasználni a szervezet saját védekező rendszerét. Minden embernek működik az immunrendszere, csak a daganatok valamilyen ügyes módon ezt a rendszert megkerülve, azt tompítva tudnak növekedni. Azért óriási újítás az immunterápia, mert eddig a hagyományos terápiáknak ellenálló előrehaladott daganatok bizonyos eseteiben már most is elérjük azt, hogy sok beteget véglegesen meggyógyítunk betegségéből. A legkomolyabb ilyen fejlődés talán a tüdődaganatok és a festékes bőrdaganatok esetében volt megfigyelhető az elmúlt 5 évben – mondta Dr. Mangel László, majd kiemelte, hogy sajnos az új immunterápiás gyógyszereknek – melyek közül számos típus Magyarországon is alkalmazható – csak bizonyos daganatokban és csak bizonyos betegeknél van hatása. Azt pedig biztosan nem tudjuk megjósolni – folytatta –, hogy kinél fog működni egy immunterápiás kezelési forma.

Ezért van az, hogy a gyógyítási eredmények remélhető javítása céljából az egyes immunterápiás szereket gyakran kombinálják más immunterápiás eljárásokkal, vagy éppen kemo- vagy sugárterápiás kezeléssel.

Az immunterápia hatásos lehet

– A Stanford Egyetem kutatói kétféle immunterápiás gyógyszert kombinálnak, ezzel a fent említett tompított, működésében meggátolt immunrendszert élesztették újjá daganatos egerekben. A speciális ebben az esetben, hogy a két anyagot lokálisan adagolják, azaz a tumorba fecskendezik. Noha kísérleti formában ennek a megoldásnak is 20-30 éves előzménye van, most ez mégis újdonságnak számít. A mindennapos klinikai munkában azonban ez még nem egy mindennapos eljárás – mondta.

Dr. Mangel László azonban hangsúlyozta, hogy állatkísérletes eredményekről van szó. Az pedig ha egy állatkísérlet során egy kezelési forma működik, nem jelenti azt, hogy a klinikumban, azaz az embereken végzett klinikai beavatkozások és kezelések során is működni fog.

Ez a tumorok vége?

– Ilyenkor csak reméli az ember, hogy az állatkísérletek eredményei visszaköszönnek az embereken végzett kezelések során is, de ezt még számtalan vizsgálatnak kell megelőznie. A lehetséges eredményeket pedig megelőlegezni még így sem lehet. Sőt, mire véglegesen megtudjuk, hogy a klinikumban működőképes lesz-e ez a rendszer, az még biztosan 1-2 év lesz, de sajnos az is lehet, hogy hosszabb időt is igénybe fog venni. Ettől függetlenül reménykedünk, hiszen az onkológia gyorsan és folyamatosan fejlődik, és itt mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy a klinikai gyakorlatban már bevált, hagyományos onkológiai kezelésekkel is meg tudunk gyógyítani embereket.

Végezetül kiemelte, hogy a fenti „abszolút gyógyító” eljárások elsősorban azokban az esetekben kivitelezhetőek, amikor korai stádiumú daganatról van szó. Ezért nagyon fontos az egészségtudatosság, a daganatképződés szempontjából „káros faktorok” (például a dohányzás) minimalizálása, hogy az emberek eljárjanak különböző népegészségügyi szűrésekre, és fontos az is, hogy ha valaki valamilyen tartós tünetet észlel magán, akkor forduljon orvoshoz.

Hirdetés