Tisztelet a lánglovagoknak: vörös díszkivilágítást kap a tv-torony

Teljesen vörös lesz

Ma van Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Május 4-én este a hétköznapi hősök tiszteletére kap vörös díszkivilágítást a tv-torony, akik nap mint nap életüket kockáztatják azért, hogy embertársaikon segítsenek. 

hirdetés
Uránia Mozi

A tűzoltók előtt tiszteleg a tv-torony

Néhány éve kapott új, az országban egyedülálló öltözetet a pécsi tv-torony, azóta minden nap láthatjuk, ahogy sötétedés után különböző színekben pompázik a város felett. Jeles események alkalmával pedig mindig egyedi fényruhát kap, vagy épp elsötétülésével tragikus eseményekre emlékeztet.

Kedden este a hétköznapi hősök, a nehéz, néha tragédiákkal kísért hivatást választó tűzoltók tiszteletére változik vörössé az ikonikus torony, ma van ugyanis Szent Flórián napja, aki a tűzoltók és kéményseprők (és a tűzzel, nyílt lánggal dolgozók) védőszentje.

Koszorúzás a pécsi Szent Flórián-szobornál (archív fotó)

Bár május 4-e a katasztrófavédelemnél dolgozók számára munkaszüneti nap, a lánglovagok nem pihennek: ahogyan az év minden napján, ezen a napon is csaknem kétezer tűzoltó lesz szolgálatban ötszáz járművel.

Bátorság és önfeláldozás

Szent Flórián legendája

A jeles nap névadójáról, Szent Flóriánról azt kell tudni, hogy Noricumban, a mai Ausztriában volt katonatiszt, Diocletianus uralkodása idején szenvedett vértanúságot keresztény hitéért. Mikor Florianus megtudta, hogy az Enns-parti Laureacumban elfogtak 40 keresztényt, maga is megvallotta hitét. Aquilinus bíró megbotoztatta, és arra ítélte, hogy nyakában malomkővel az Enns hídjáról lökjék a folyóba. Tetemét egy sas őrizte, míg el nem temették.

Flórián testesíti meg az önfeláldozást és a bátorságot.

Neve napján népszokásai is a tűzzel kapcsolatosak: egyes falvakban nem raktak tüzet, nem sütöttek kenyeret, a kovácsok sem dolgoztak, másutt viszont épp aznap gyújtottak új tüzet.

Volt, ahol aznap nem gyújtottak tüzet vagy épp pont akkor raktak

A tűzoltónap egyébként nem csak a visszatekintés, a figyelemfelhívás napja is, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az ünnep kapcsán hangsúlyozza: jobb a tűz- és káreseteket megelőzni, mint felszámolni, de főleg átélni. (A katasztrófavédelem tűzoltó napi köszöntője ide kattintva olvasható el.)

Két új tűzoltólaktanyát építenek Pécsett
A tűzoltók ünnepnapja jó alkalom arra, hogy felidézzük: két új tűzoltólaktanya épül hamarosan Pécsen az egyik telephely az Engel János József utcában – az eddigi laktanya mellett –, a másik a Tüzér utcában épül meg csaknem hatmilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból.