Több európai uniós forrásból megvalósított projekt is befejeződött a Déli Ipari Parkban, mindegyik fontos gazdaságfejlesztési célt szolgál. A legfontosabb közülük minden bizonnyal a Matro Kft. új iparcsarnokának kialakítása, amelynek kapcsán Péterffy Attila és Kleisz Zoltán, a cég vezetője tartott sajtótájékoztatót és sajtónyilvános üzembejárást a helyszínen.

Mint ismert, Péterffy Attila polgármester tavaly júliusban adta át az elsősorban autóalkatrészek gyártásával foglalkozó pécsi Matro Kft. ügyvezető igazgatójának a Déli Ipari Parkban uniós pályázati forrásból kialakított új üzemcsarnokuk kulcsát. A csarnokot és az ahhoz tartozó területet a közel 30 éve működő cég 6 évre bérli. A projekt zárása kapcsán kedden koradélután sajtónyilvános bejárást tartottak a helyszínen, amelyen a polgármester mellett részt vett Kleisz Zoltán, a Matro Kft. vezetője is.

Péterffy Attila és Kleisz Zoltán az új csarnokban

Az eseményen Péterffy Attila elmondta, hogy a helyi ipari területek fejlesztése és a befektetői igények szerinti alakítása a város gazdaságfejlesztésének egyik legfontosabb pontja, és hozzátette, hogy céljuk nem csupán ezeknek a területeknek az előkészítése, hanem azok értékesítése, bérbeadása is. Mint mondta, az ipari területek fejlesztését az előző városvezetés kezdte meg, ezt a munkát pedig most különböző projekteken keresztül folytatja az önkormányzat.

– Több projekt is befejeződött a dinamikusan fejlődő Déli Ipari Parkban, mindegyik fontos gazdaságfejlesztési célt szolgál. A törekvéseink változatlanok, szeretnénk egyrészt minél több befektetőt a városba hozni, illetve szeretnénk megadni a Pécsett működő cégeknek a lehetőséget a továbblépésre, a fejlődésre – mondta.

A Matro Kft. évtizedek óta dinamikusan fejlődik

A részletekre térve felidézte, hogy az egyik pályázaton összesen több mint 985 millió forint támogatást nyert el a város, amiből a Déli Ipari Parkban található területeken meg tudták valósítani az ivóvíz és a szennyvíz bekötését, a gáz- és áramhálózat kiépítését, valamint megoldották a csapadékvízelvezetést, fejlesztették az úthálózatot, továbbá kiépítettek egy új buszmegállót és egy parkolót is az ipari parkban dolgozók számára.

Kiemelte, hogy ez a projekt jelentősen megnöveli az ipari parkban található ingatlanok értékét és vonzóbbá teszi azokat leendő befektetők számára.

Kleisz Zoltán mutatta meg a csarnokot

A polgármester kitért arra, hogy az ipari parkban egy másik projekt keretében egy 1700 négyzetméteres új üzemcsarnok épült, raktárral, szociális helyiségekkel kiegészítve. Mint mondta, ennél a projektnél jelenleg azon dolgoznak, hogy a korszerű csarnokba minél hamarabb találjanak bérlőt, esetleg vevőt, hogy a termelés minél korábban megindulhasson.

A harmadik projektben – folytatta – egy több mint egymilliárd forintos pályázati támogatásnak köszönhetően építettek fel egy 4500 négyzetméteres iparcsarnokot, amihez egy csaknem 750 négyzetméteres raktárépület, egy raktárterület, két kamiondokkoló, egy 1000 kW teljesítményű trafóház, egy akadálymentes parkoló, egy kétszintes szociális blokk és egy iroda is tartozik.

Ezt a csarnokot vette bérbe a több mint 260 főt foglalkoztató Matro Kft., a cég pedig már majdhogynem teljesen be is költözött az épületbe.

A 4500 négyzetméteres épület korszerűen felszerelt és bővítésre alkalmas

– Azért öröm számomra, hogy egy Pécsett alapított családi vállalkozás vette bérbe az új iparcsarnokot, mert egy olyan cégről beszélünk, amely az elmúlt évtizedekben szorgalmas, kitartó munkával dinamikusan tudott fejlődni és nemzetközi jelentőségűvé tudott válni. A Matro Kft. munkássága példaként szolgálhat ezért több pécsi vállalkozás számára is – mondta Péterffy Attila, hozzátéve, hogy az új csarnokban a cég számára lehetőség nyílhat a dolgozói létszám növelésére is.

Hangsúlyozta, hogy a városvezetés elkötelezett az új munkahelyek megteremtésében és az új befektetők Pécsre csábítása iránt, ennek az erőfeszítésüknek az eredményeként épülhet fel az ipari parkban a Seiren vállaltcsoport újgenerációs textilüzeme is, amelyben 2022 végén 200 fő dolgozhat majd. Ugyanakkor már tárgyalnak a lehetséges bővítésről is.

Mindemellett a Déli Ipari Parkban további fejlesztések előkészítése zajlik, egy másik ipari telek közművesítése pedig már folyamatban van – mondta a polgármester

Nemsokára megkezdődhet a munka

Kleisz Zoltán, a Matro Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég az elmúlt évtizedekben homogén fejlődési pályát írt le, szinte minden évben mindig tudtak növekedni. Első telephelyüket már többször bővítették, azonban egyértelmű volt, hogy további területre van szükségük, ezért vágtak bele az új épület kialakításába.

Mint mondta, a csarnok elrendezése, mérete és korszerű felszereltsége lehetővé teszi a közép- és hosszabb távú fejlesztésekre vonatkozó tervezést is. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a bővítéshez három tényező szükséges: munkaerő, gyártóeszköz és gyártóhely. A következő évek munkájának és a lehetséges bővítésnek az alapját az utolsó tényező, a gyártóhely teremti meg – mondta. Végezetül hozzátette, hogy reményei szerint a termelés nemsokára elkezdődhet az új helyen, amit előreláthatólag 2025 tájékán terveznek majd kibővíteni.

Még néhány kép az üzembejárásról: 

A cikkben bemutatott fejlesztések a TOP-6.1.1-16-PC1-2017-00002 kódszámú „Infrastruktúrafejlesztés a pécsi Déli Ipari Parkban”, valamint a TOP-6.1.1-16-PC1-2017-00003 kódszámú „Üzemcsarnok építés a Pécsi Déli Ipari Parkban” című pályázat keretében valósultak meg.