Több lépésben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat

Orbán Viktor miniszterelnök

A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn.

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertetve kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, „menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről”. Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet – közölte.
„Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk”, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk. A helyzet igazságtalan, nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenéznünk – mondta Orbán Viktor.

Módosítják az idei költségvetést. A 2,7 százalékra emelik a költségvetési hiányt.

A következő intézkedéseket jelentette be:

  • Rövidített munkavégzés esetén átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét, ez a munkahelymegőrzést segíti a tervek szerint.
  • Beruházásokat fognak támogatni a munkahelyteremtés érdekében.
  • Kiemelt ágazatok lesznek az olyan nemzetgazdasági ágazatok, melyeket most újra kell indítani. Ilyen a turizmus.
  • Kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak.
  • Visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, négy részletben. Jövő februárban a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat kapnak majd, ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

hirdetés
Hirdetés