Több mint 100 éves negatív rekordot döntött meg a Duna!

Újabb alacsony vízállási rekord született a Dunán, csütörtök délben Mohácsnál 60 centimétert mértek, melyre több mint száz éve nem volt példa. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint érdemi csapadék továbbra sem várható, ami leginkább a hajózást érinti, hiszen ilyen alacsony vízen nem közlekedhetnek a teherhajók. A komp továbbra is jár. 

Az OVF szerint az elmúlt időszak csapadékszegény időjárásának következtében a magyarországi folyókon rendkívül alacsony vízszintek alakultak ki. A Dunán a víz szintje a Komáromtól kezdődő szakaszon alulmúlta a valaha mért legalacsonyabb értéket, mindenhol rekordok születtek. A legfrissebb, csütörtök délutáni meteorológiai előrejelzés szerint folytatódik a csapadékszegény időjárás. A Duna jelentős részvízgyűjtőin – Inn, Traun, Enns – a jövő hét közepén várható jelentősebb mennyiségű, 20-25 milliméter csapadék.

A következő napokban így a vízszintek a jelenlegi alacsony szinten stagnálnak, majd a várható csapadék hatására a jövő hét második felében emelkedhetnek néhány centimétert. Az előrejelzés szerint kisebb, 5 milliméter mennyiségű csapadék várható a hét végén, amelynek hatására néhány centiméteres emelkedés valószínű. Újabb, jelentősebb mennyiségű csapadékra a jövő hét közepén van kilátás, amely újabb vízszintemelkedést okoz a jövő hét második felében – olvasható az OVF közleményében. Az alacsony vízállás leginkább a hajózást érinti, hiszen szerdán hajnalban megtiltották a teherhajóknak a folyón való közlekedést, mivel a nagyobb teherhajóknak (3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek) minimum 25 deciméteres gázlómélység szükséges. A folyó mohácsi szakaszán – ahogy országunk többi részén is – csak 15-17 deciméteres a gázlómélység, a mohácsi komp viszont változatlanul jár.

Mint Horváth Gábortól, az OVF Vízrajzi és Adattári Osztály vezetőjétől megtudtuk, a mindenkori rekordot, 62 centimétert 2003 szeptember elsején jegyezték, a vízállást pedig 1901-től mérik folyamatosan.

Az anticiklon felelős mindezért!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az Origo.hu-nak azt a tájékoztatást adta, hogy a fő probléma a Duna vízgyűjtő területein keresendő, nem is Magyarországon. A ludas az anticiklon, mely egy magasnyomású légköri képződmény, fő ismérve pedig hogy a leszálló légmozgás miatt feloszlatja a felhőket, ezzel sok napsütést és száraz időt „biztosít”.

Az anticiklon miatt élvezzük két-három hete a vénasszonyok nyarát, hiszen a légköri képződmény nemes egyszerűséggel nem engedi be a változást hozó légköri frontokat országunkba, egyben a Duna vízgyűjtőire. Ebből következően az elmúlt másfél hónapban jelentős, tehát 5 millimétert meghaladó csapadék szinte sehol nem volt.

Az OMSZ tájékoztatása szerint az anticiklon folyamatosan egyre keletebbre vándorol, aminek köszönhetően elérhetik a hidegebb örvények a légkörünket, de jelentősebb mennyiség ezekből sem várható hazánkban a hétvégéig.

Az extrém alacsony vízállás miatt egyébként csontok, több évszázados kerámiák és értékes
fémleletek is felszínre kerülhetnek a Duna partján. A térségben 2017 óta dolgozik a „Mohács 1526 Kutatócsoport”, akik szerint szerencsés esetben akár pár nap leforgása alatt tekintélyes mennyiségű régészeti anyagot lehet begyűjteni. Róluk itt írtunk bővebben.