Több mint 1700 önkormányzati dolgozó kap jutalmat a járványidőszakban végzett munkájuk elismeréseként

Az önkormányzat egy 53 millió forintot meghaladó alapból egyszeri nettó 25 ezer forintos jutalmat ad a város fenntartásában működő nappali és bentlakásos szociális intézmények, a járóbetegellátást végző rendelőintézetek, az óvodák, bölcsődék és a közterület-felügyelet dolgozóinak a koronavírus-járvány elleni védekezés során tett eddigi erőfeszítéseikért. A döntés több mint 1700 dolgozót érint. Az önkormányzat közleménye, módosítások nélkül: 

“Még az első hullámhoz képest is jelentős erőfeszítéseket kíván az önkormányzat teljes intézményrendszerétől és védekezést végző munkatársától a koronavírus második hulláma. Ez éppen karácsony előtt tetőzhet, rendkívül nehéz időszak elé nézünk. Éppen ezért azoknak a munkája, akik részt vesznek a védekezésben, a gyermekek nevelésében, az elesettek támogatásában, ápolásában, kiemelten fontos. Ahogy az is, hogy minden lehetséges eszközzel támogassuk őket.

A koronavírus járvány mostani időszaka sok tekintetben eltér az első hullámtól. Akkor nagyon gyorsan bezártak az országban, így Pécsett is a kulturális intézmények mellett az óvodák és bölcsődék, rendkívül komoly teher nehezedett azonban a szociális rendszerre és az abban dolgozókra. Működtették a bentlakásos otthonokat, gondoskodtak a legrosszabb helyzetben lévő pécsiekről, önkéntesekkel együtt működtették a Program A Pécsi Idősekért (PAPI) programot. Ezt az áldozatos munkát köszönte meg Pécs önkormányzata a szociális területen dolgozóknak több lépcsőben adott jutalmakkal az első hullámot követően.

Az első hullámhoz hasonlóan komoly teher nehezedik a közterület-felügyeletre is, amelynek tagjai nem csak a védekezést segítik, de a rend folyamatos fenntartásán is dolgoznak.

Komoly változás viszont az első hullámhoz képest, hogy most mind az óvodák, mind a bölcsődék nyitva tartanak. A kisgyermekek nevelését, gondozását végző munkatársak a fertőzésveszéllyel dacolva tartják nyitva ezeket az intézményeket, de a második hullámban folyamatosan dolgoznak a családsegítők, a szociális otthonok, az egyesített egészségügyi intézmény munkatársai is.

Pécs önkormányzata nem lehet elég hálás ezeknek a dolgozóknak a munkájáért, és annak érdekében, hogy ezt kézzel fogható formában is kifejezze, egy 53 millió forintot meghaladó csomagot állított össze. Pécs önkormányzata ebből az alapból egyszeri nettó 25 ezer forintos jutalmat ad a következő napokban a város fenntartásában működő nappali és bentlakásos szociális intézmények, a járóbetegellátást végző rendelőintézetek, az óvodák, bölcsődék és a közterület-felügyelet dolgozóinak.

A döntés mintegy 1738 dolgozót érint és 53,3 millió forintot meghaladó költséget jelent az önkormányzatnak. A jutalmak forrását oly módon teremtette elő a város, hogy szerződéseket módosított, ezáltal megtakarításokat ért el, fel nem használt kereteket csoportosított át, és elhalasztott beszerzéseket. Sikerült csökkenteni egyes rezsiköltségeket, módosította a város egy térinformatikai szerződését, és egyebek mellett tervezett gépjárműbeszerzéseit is elhalasztotta. A felszabaduló források adtak lehetőséget arra, hogy az intézményrendszer dolgozóinak kitartó munkáját kézzelfogható módon is megköszönje a város.”