Többen lesznek első évesek a Pécsi Tudományegyetemen, mint tavaly, csaknem 5000 diák már biztosan a PTE hallgatójának vallhatja magát. A pótfelvételin bejutók és a külföldi hallgatók tovább növelik ezt a számot. De hová volt a legnehezebb bejutni, melyek a slágerszakok? Mutatjuk!

hirdetés

Szerda este, ahogy arról beszámoltunk, kihirdették az idei felvételi ponthatárokat, kiderült, kit vettek fel egyetemre. A Pécsi Tudományegyetem közlése szerint idén többen jutottak be a baranyai universitasra, mint tavaly, összesen 4903 hallgató már biztosan pécsi egyetemistának mondhatja magát.

Jönnek még ezután is

Azt azonban tudni kell, hogy amint arról már beszámoltunk, a „hagyományos” felvételi eljárás után jelennek meg a pótfelvételi lehetőségek. A Pécsi Tudományegyetem kalkulációi szerint az ezzel a lehetőséggel bekerülők, valamint az idén kezdő külföldi hallgatók révén összesen mintegy 7000 új egyetemista ülhet be a padokba Pécsett.

Újra sok külföldi hallgató érkezik Pécsre

Ezek voltak a slágerszakok

A pécsi képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az ápolás és betegellátás, az általános orvos, a jogász és a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek az osztatlan tanári szakok, valamint a mérnökinformatikus, a fogorvos, a gazdálkodási és menedzsment szakok iránt is.

Sokan örülhettek a szerda esti ponthatárhúzáskor

A felvettek számát vizsgálva is hasonló a sorrend, a legtöbb hallgató, közel 600 fő az ápolás és betegellátás alapszak különböző szakirányaira érkezik, az általános orvos szakon több mint 200, a pszichológia és a mérnökinformatikus alapszakon 180-180, a jogász szakon több mint 160, míg a gazdálkodási és menedzsment szakon mintegy 130 hallgató kezdheti meg tanulmányait, közölte a pécsi egyetem.

Ahová csaknem a maximum kellett

Pécsett a legmagasabb ponthatárok a kommunikáció és médiatudomány (498 pont kellett a maximálisan elérhető 500-ból!), a nemzetközi tanulmányok (478), a jogász (460), a pszichológia (432) szakon, és a gazdaságtudományok képzési terület alapképzési szakjain voltak (426-431), adta hírül a Pécsi Tudományegyetem, de az osztatlan tanári szakpárokon is magas pontszámok kellettek a bekerüléshez.

Hogyan is áll össze a legfeljebb 500 pont?

A felvételi összpontszám, vagyis a jelentkezők rangsorolása alapjául szolgáló eredmény maximálisan 500 pont lehet, derül ki az Oktatási Hivatal portáljáról.

Beszámítanak:
– a tanulmányi pontok (a középiskolai és érettségi eredmények, maximum 200 pont),
– az érettségi pontok (az adott szakon meghatározott két tantárgy érettségi eredménye, maximum 200 pont),
– a többletpontok (maximum 100 pont: többletpont jár például nyelvtudásért, versenyeredményért, emelt szintű érettségiért).
Az alapképzésre és az osztatlan mesterképzésre jelentkezők felvételi összpontszámát kétféleképpen is ki lehet számolni:
– tanulmányi pontok + érettségi pontok + többletpontok,
– érettségi pontok kétszerezésével + többletpontok.
Ezek közül automatikusan a jelentkező számára kedvezőbb módszerrel számítják ki a felvételi összpontszámot. Arról, hogy a középiskolai, illetve érettségi eredményekből mi számít, a felvi.hu oldal ad tájékoztatást.

Hirdetés