Több százezer könyvet olvasnak évente a pécsiek!

Szinte minden mutatóban javult az előző évhez képest a Csorba Győző Könyvtár (CSGYK). Egyre több egyetemista keresi fel a Tudásközpontot, akik akár éjfélig is ott tanulnak. A 2018-as évben összesen 238 ezer alkalommal emeltek le könyvet a polcról, vagy használták a könyvtár egyéb szolgáltatásait.

hirdetés
Uránia Mozi

Elkészült a Csorba Győző Könyvtár 2018-as beszámolója és megismertették várható programjaikat erre az évre. Mindabból, amit olvashatunk, egy tevékeny, sokszínű és nem utolsósorban eredményes intézmény rajzolódik ki, ami ki tudja elégíteni a kultúra városában élők tudásszomját.

A könyvtár egyik legfontosabb feladata az állomány bővítése, ebből pedig tökéletesre vizsgázott a pécsi könyvtár: 2018-ban 20 százalékkal nőtt a beszerzett könyvek száma, 8 százalékkal a folyóiratoké. A gyermekkönyvtárak ennél is jobban teljesítettek: 23 százalékkal több kötet gyarapítja az állományt.

Tovább folytatódik egyre nagyobb lendületet véve az állomány digitalizálása, illetve elérhetővé tétele online felületeken. Ehhez évről évre több eszköz áll rendelkezésre.

Évről évre rohamosan bővül a könyvállomány

Lassan szép hagyománnyá válik, hogy a vizsgaidőszakokban hosszabbított nyitvatartással áll az egyetemisták rendelkezésére a könyvtár – egészen pontosan 8–24 óráig. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jó döntés volt tovább nyitva tartani, még így is nagy a könyvtár kihasználtsága (a tavaszi időszakban május 13-tól június 20-ig van ez így).

Jöjjenek a számok!

A Csorba Győző Könyvtár beiratkozott olvasóinak száma 20.869 fő volt 2018-ban. Ezalatt azokat kell érteni, akiknek az év legalább egy napján érvényes tagságuk volt. Körülbelül tíz százalékkal magasabb ez az előző évesnél, az emelkedő tendencia változatlan maradt az elmúlt évek során.

Az aktív olvasók azok, akik az évben legalább egyszer igénybe vették a könyvtár szolgáltatásait. Belőlük 16.190 fő volt tavaly a CSGYK statisztikái szerint.

Könyvtári olvasójegyet 14.837-en újítottak meg 2018-ban, személyesen, helyben pedig 234.180 fő vette igénybe a könyvtár szolgáltatásait.

Összesen 332.694 dokumentumot kölcsönöztek ki a könyvtárból, helyben pedig 371.711-et használtak.

Mit hoz a 2019-es év?

A 2019-es év a Csorba Győző Könyvtárnál Pákolitz István jegyében telik, hiszen a Pécsett élt és alkotott költő születésének centenáriumát ünnepeljük. Ebből a jeles alkalomból több rendezvényt szervez a könyvtár, egy verseskötet kiadását is tervezi. Ez egy egészen különleges könyv lesz: a költő lánya és unokája állít össze gyermekversekből egy kiadványt.

Egy igazi unikum is napvilágot lát, a mindeddig csak kéziratban elérhető Pesty Frigyes (1823–1889) Baranya vármegye helynévtára című könyve kerül nyomdába. Hiánypótló mű lesz, ismerteti a megye összes településének földrajzát, történetét, a helyi legendákat.

A Tudásközpont vizsgaidőszakban telt házzal működik

A Szigetvári Városi Könyvtár jelezte már korábban, hogy adatbázisát szívesen integrálná a Csorba Győző és a PTE Egyetemi Könyvtár Corvina adatbázisába. Így az év első felében történő előkészítés után, a második felében megtörténhet az egyesítés – tovább bővül a pécsi könyvtár.

Továbbra is fontos a kistelepülések bekötése a könyvtárhálózatba, hogy minél több zsáktelepülésen élő, esetleg hátrányos helyzetű juthasson hozzá könnyebben a szolgáltatásokhoz.

A Csorba Győző Könyvtár beszámolójából az is kiderül, nem kevés figyelmet fordítanak a konferenciákra, szakmai továbbképzésekre, kulturális rendezvényekre. A könyvtárbusz-találkozók is olyan események, ahol a pécsiek rendszeresen képviseltetik magukat. Tavaly itt rendezték meg a nemzetközi eseményt, ebben az évben pedig Rijekába fog látogatni a CSGYK járgánya, ami egyébként a baranyai kistelepüléseket járja.