Több tízmilliárdnyi új beruházás, sok száz új munkahely

Ha csak azokat a beruházásokat vesszük számba, amelyeket az elmúlt hónapokban jelentettek be Pécsre, több tízmilliárdnyi fejlesztést láthatunk, amelyek sok száz új munkahelyet teremtenek. Több gyárat már át is adtak vagy épp javában épül.

hirdetés
Uránia Mozi

A napokban számoltunk be arról, hogy az önkormányzat a korábbi után egy újabb üzemcsarnok építését kezdi meg a Déli Ipari Parkban, ráadásul, mint Decsi István alpolgármester elmondta, ipari célokra területet is vesz a város – ilyen legalább 15-20 éve nem fordult elő.

Most viszont egyértelmű, hogy igény és szükség van erre. Elég csak végignézni, hogy a közelmúltban – azaz nem is évekre visszamenőleg – mennyi befektető döntött úgy, hogy Pécsett épít gyárat vagy bővíti üzemét.

A „legfrissebb” pécsi gyárnyitás alig pár napos: a világszerte 124 üzemmel és 74 ezer alkalmazottal dolgozó amerikai Amphenol, a világ egyik legnagyobb elektronikai gyártója hozott létre Pécsett, a Bajor utcában gyárat. Ráadásul ez még csak az indulás, hiszen Pécset választották a cég európai központjának, ami további fejlesztéseket jelent.

Mintegy 7,5 milliárdos beruházással új gyárépületet adott át a BAT a Francia utcában, ahol új terméket, a nikotinpárnát gyártják majd, 100 új pécsi munkahelyet teremtve. Itt is fontos megemlíteni: a pécsi üzem egy olyan, világújdonságot jelentő terméket gyárt, amit számos ország piacára szállítanak.

Immár nyolcadik üzemcsarnokát építette fel a Keleti Ipari Parkban az autóipari beszállító Honsa, ez a fejlesztés 200 új munkahelyet hoz, és csaknem 2 milliárd forintba kerül. A pécsi cég fontos szereplője az autóiparnak, közvetlen beszállítója a Volkswagen, Audi, Porsche, Jaguar, Land Rover, Seat, valamint a BMW autómárkáknak.

Korábban jelentették be a dél-koreai Hanon Systems pécsi gyárépítését a Déli Ipari Parkban, ez több száz új munkahelyet jelent. A cég az autóipar meghatározó, világszerte jól ismert szereplője.

Ugyancsak a Déli Ipari Parkban építi fel gyárát a német Thyssenkrupp, ami első ütemben 200 új munkahelyet biztosít, a pécsi önkormányzat már a helyi vállalkozásokkal is egyeztetett a beszállítói lehetőségekről. Fontos tudni, hogy ez a gyár nemcsak ultramodern lesz, de az autóipar legújabb, rohamosan bővülő ágazatainak, többek között az elektromos autók számára készít majd alkatrészeket.