Totál homály, hogy mi lesz az Angliában dolgozó magyarokkal

Több mint ötszáz tárgyalási nap után nemrég aláírták a kilépési megállapodást az EU-s országok vezetői a brit tagság megszüntetéséről. Theresa May brit államfő szerint ez a legjobb megállapodás-tervezet, amelyet a Brexit-tárgyalásokon az Európai Unióval el lehetett érni, a brit parlamentben viszont nem mindenki támogatja. Megkérdeztünk Angliában élő pécsieket arról, ez számukra mit jelent. 

A brit miniszterelnöknek rá kell vennie valahogy a rendkívül szkeptikus brit parlamentet is a dokumentumcsomag elfogadására. Ugyan a Brexit (vagyis a tényleges kiválás) várható dátumát csak jövő márciusra teszik, már megy a találgatás arról, miként is érinti majd az Angliában dolgozó magyarokat Anglia kiválása az EU-ból, hiszen ennek feltételei még az EU-s országvezetők aláírása után sem egyértelműek.

Az általunk megkérdezett pécsi fiatalok többsége nem tudott mit mondani arra, hogy mi lesz velük. A válaszuk vagy az volt, hogy nem követik a politikát, vagy csak szimplán fogalmuk sincs róla, mit hoz a jövő és a Brexit.

– Fogalmam sincs, mi lesz a változás, mert senki sem tud semmit, és folyamatosan változik az is, amit mondanak. Úgyhogy elég korai bármit mondani erről, mert fogalma sincs senkinek, állandóan üléseznek és tárgyalnak a döntéshozók. Márciusban fognak biztosat mondani, akkor látszik majd – nyilatkozta lapunknak Kaiser Dorina, aki több éve Londonban dolgozik.

Szkalonai Péter 2014 óta Angliában él, szerinte a helyzet tragikomédiához hasonlít.

– Kicsit jobban kibontva a választ, valóban voltak érthető kifogások az EU működésével szemben, de egy hazugságokra épülő kampány után is, borzasztó szoros eredményre hivatkozva fejest ugrani az ismeretlenbe, óriási hiba, és ezt csak tetézi a felfoghatatlanul inkompetens tárgyalócsapat brit részről – tette hozzá.

Ő úgy gondolja, brit részről két és fél év alatt nem tudtak összehozni egy épkézláb egyezséget, és amit most összebarkácsoltak, azt leszavazza majd a parlament és vagy lemond a kormány, és előrehozott választások jönnek, vagy kizuhannak megegyezés nélkül és teljes káosz jön.

A szintén Angliában élő László Dávid aznap este, amikor Nagy-Britanniában a Brexitről szavaztak, még úgy gondolták, hogy a Brexit sosem fog bekövetkezni.

– Reggelre minden megváltozott. A Brexit nem csak az angolokat, de az itt elő európaiakat is megváltoztatta. Az első érzés sokak részéről az volt, hogy többet már nem vagyunk „welcome” ebben az országban, nem látnak szívesen – mondta.

Hozzátette, sok magyar, lengyel és román állampolgár vagy megindította az állampolgársági eljárást, hogy még időben brit útleveléhez juthasson, vagy úgy döntött, hogy hazaköltözik és viszi magával a munkatársait is.

– Minden attól függ majd, hogy az EU által jóváhagyott kilépési tervet az angol parlament is megszavazza-e december 11-én. Senki nem tudja, mi fog történni. Egy biztos, ha az úgynevezett puha Brexit következik be, és megszavazzák a javaslatot, akkor a gazdaságnak van esélye helyrerázódni.

– Londonban egy ír feleséggel, a már itt született babával tanácstalan vagyok. Mindenesetre a cégek kivárnak, a befektetések elapadtak, és az ingatlanárak 10 év után újra esnek. Egyre több embertől hallom azt is, hogy mennének haza – mondta.

A megállapodás-tervezet alapján egyébként azok a külföldi EU-állampolgárok, akik az átmeneti időszak végéig törvényesen és életvitelszerűen eltöltöttek öt évet az Egyesült Királyságban, állandó tartózkodási jogosultságot kaphatnak. Ez a jog korlátozható lesz azok esetében, akik bűncselekményeket követtek el, vagy megpróbáltak visszaélni a letelepedést szabályozó rendszerrel. Emellett a dokumentumban foglaltak szerint az sem mindegy, milyen végzettségű a letelepedni vágyó. Az alacsonyabban képzett külföldi munkavállalók legfeljebb 11 hónapra szóló tartózkodási engedélyhez juthatnának, korlátozott jogosultságokkal.