Tulipánokkal kedveskednek a hölgyeknek!

Nőnap alkalmából egyedülálló projektbe kezdett az Életkör Műhely a Női Egészségért Alapítvány, és a PTE Szülészeti Klinika. A mozgalom keretében százötven szál sárga tulipánt osztanak március 8-án, nőnapon a rendelésekre érkező pécsi hölgyeknek, aminek nem csak az udvariasság a célja.

Mintegy százötven szál sárga tulipánt osztanak ki pénteken, március 8-án az Életkör Műhely a Női Egészségért Alapítvány munkatársai, az orvosok segítségével, ami nem csupán a férfi gondoskodás, udvariasság és a nők irányában tanúsított előzékenység jelképe. Az alapítvány egyúttal szeretné felhívni az érintett nők figyelmét arra is, hogy „itt az ideje” beszélni az egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegségről, az endometriózisról. A minden tizedik nőt érintő, hihetetlenül fájdalmas és többek között a teherbe esést is akadályozó betegség hónapja történetesen a március, ekkor szerveznek világszerte ismeretterjesztő programokat a betegségről.

Az EndoMarch nevű „világhónap” keretein belül már több éve szervez az Életkör Műhely a Női Egészségért Alapítvány hasznos, figyelemfelhívó programokat Pécsen. A ma már népbetegségnek számító kór világnapja március 27-én lesz, amire a virággal együtt meghívót is kapnak a pécsi szülészeti klinikán lévő hölgyek. Az eseményt ITT találjuk!

A pénteki virágosztás természetesen rengeteg hölgy arcára mosolyt csalt!

Az endometriózis az a betegség, amikor a normális esetben a méhüregben lévő nyálkahártya a szervezet más részén – a méhüregen kívül – helyezkedik el: például a bélfalon, a hashártyán vagy ritka esetben a tüdőben vagy az agyban jelenik meg. Ezek a nyálkahártyadarabok olyan hormonérzékeny szövetek, amelyek a menstruáció alatt megduzzadnak, véreznek, ez pedig hihetetlen fájdalmakkal járhat. Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett az endometriózisban – Pécsen tehát több ezren vannak –, a meddő nők negyven százaléka pedig a betegség miatt képtelen teherbe esni. A pécsi klinikán már régóta foglalkoznak az endometriózis kezelésével, a nyolcvanas években itt próbálták ki először azt a gyógyszert, ami az egyik leghatékonyabb szer a kór tüneteinek kezelésében. Emellett az úgynevezett laparoszkópiás eljárásnak köszönhetően nagyon korai szakaszban tudják diagnosztizálni a betegséget.

Hirdetés