Pécs a kultúra városa – egyre jobban terjed a szlogen, amit igazol az a rengeteg kulturális program és helyszín, amit évről évre több turista látogat meg. Azonban elég borsos összegeket lehet fizetni a nap végére, ha sorra járnánk a múzeumokat, amit azért legtöbben nem vállalnak be – egy négyfős család esetében akár 30 ezer forintot is. Mutatjuk, hogyan jött ez ki, és azt is, hogy milyen csomagok vannak!

Összesen 34 állandó, fizetős kiállítást/tárlatot/programot számoltunk a városban. A Zsolnay-negyed látványosságaitól az ókeresztény emlékeken át a Múzeum utca tárlataiig, de még családi programként az állatkert és a Mecsextrém is belefért.

Hosszabb-rövidebb számolás után kikalkulálható, hogy ha az összes múzeumot meg szeretné nézni Pécsen egy felnőtt, 36.190 forintra volna szüksége.

A 34 programmal számolva az jön ki, hogy egy belépő ára átlagosan több mint 1000 (pontosabban 1064) forint. Még ha nem teljesen ildomos is a kultúra kapcsán egy ilyen összehasonlítással élni, de ha úgy vesszük, hogy ez egy belvárosi helyen két-három sör ára, akkor azért nem olyan rossz arány.

Amiket nagyon szeretnek

Egyértelműen a népszerűbb, látogatottabb programokért többet is kell fizetni. A Janus Pannonius Múzeum egységei között ilyen a Csontváry Múzeum (1500), a Vasarely Múzeum (1500) és a Zsolnay Múzeum (1500). A Zsolnay-negyed látványosságai közül a Gyugyi-gyűjtemény (1600) és a Kesztyűmanufaktúra (1500), a Labor-JátéktechTér (2000). Ezeken kívül a Pécsi ZOO belépőjéért kell még jobban a zsebünkbe nyúlni (2400), de ez országos viszonylatban nem tartozik a borsosabb vidéki állatkertek közé (Veszprém – 3300, Nyíregyháza – 3500, Szeged – 2800). A rekorder a Pécs határában található állami Mecsextrém Park, egy felnőtt itt 4290 forint ellenében léphet be. De jöjjön akkor az, ami tényleg pozitív!

Pécsiek és turisták egyaránt kedvelik az állatkertet

Hogyan spórolhatunk?

A szolgáltatók rájöttek, hogy azért ennyit valóban nem fizetnek ki a turisták, így olyan „csomagokat” állítottak össze, amik valóban jelentős megtakarítást tartalmaznak – persze, csak ha kihasználják.

Sok helyen kedvezményt nyújt a Széchenyi téren kiváltható Irány Pécs! kártya, legtöbbször húsz százalékot lehet belőle lecsípni. A kártya ára 2990 forint egységesen, ami 34 óráig érvényes a kiváltásától kezdve.

A Janus Pannonius Múzeum 5000 forintért kínál napijegyet, amivel az összes múzeumukat ingyenesen lehet az adott napon meglátogatni. Ez összesen 15 állandó tárlatot jelent, ami külön-külön, a belépőket összegezve 10.600 forint lenne. Ebből a szempontból igencsak nagy, több mint ötven százalékos a kedvezmény.

A Zsolnay-negyedben többféle csomagot igényelhetünk: Zsolnay jegyet, Örökség jegyet, Értékes Pécs jegyet stb.

A Zsolnay-negyed Pécs egyik legnagyobb kulturális centruma

A Zsolnay jeggyel (5500 forint) nyolcféle szolgáltatást vehetünk igénybe a Gyugyi-gyűjteménytől egészen a Zsolnay-mauzóleumon át a Bóbita Bábmúzeumig. A nyolc jegy külön-külön 10.700 forintot ad ki, így a kedvezmény ebben az esetben is ötven százalék körül mozog.

Az Örökség jegy (6500 forint) már tizenegy helyszínt foglal magába, összesen 13.600 forintért. Ebben az esetben is körülbelül feleannyi a megtakarítás.

Az Értékes Pécs jegy az egyházi látványosságokat foglalja magába. A 2500 forintos pakk már akkor megéri, ha csak a Cella Septichorát, a Középkori Egyetemet, az Ókeresztény Mauzóleumot nézzük vele (ez a három összesen 2900). De bejuthatunk a szerb ortodox kápolnába, és a két pécsi református templomba is.

Minden jegycsomagnak van egy “családi jegy” változata is, amely tartalmaz további kedvezményeket, a Zsolnay-negyed munkatársai hamarosan pedig egy kifejezetten a háromgyermekes családoknak szóló ajánlatot is létrehoznak – látszik tehát, hogy próbálják a leggazdaságosabb módon megoldani a jegyvásárlást.

Természetesen ritka az olyan turista, aki maximálisan kihasználja a lehetőségeket és a Zsolnay jegyével nyolc helyre ellátogat. Így kezdődhet a számolgatás – hova megyünk, mennyibe kerül, megéri-e?

Egy családi nap Pécsen

Két felnőtt két gyermekkel ellátogat a városba.

Az állatkert a kisebbeknek mindig nagy attrakció, ezért összesen kombinált jegycsomaggal fizetnek 6100 forintot.

A délután folyamán a Zsolnay-negyedet fedezik fel, ahol a két teljes árú és két diák Zsolnay jegyekért fizetnek összesen 17.800 forintot. Ezzel elmennek a gyerekek számára kedves Bóbita Bábmúzeumba és a JátéchTérbe, majd a Gyugyi-gyűjteményt, a Rózsaszín-gyűjteményt, a Kesztyűmanufaktúrát járják végig – ami inkább a felnőtteket izgatja. Ezzel végeztek is a Zsolnay-negyedben.

Megérte? Az öt program összesen húsz jegyéért külön-külön fizettek volna (családjegyes kedvezményekkel – ahol van) 24 ezer forintot, tehát kijelenthetjük, hogy igen, megérte, 6200 forintot spóroltak az összevont Zsolnay jegyekkel.

A kultúrakedvelő felnőttek még a délutáni órákban a belvárosban megnézik Pécs legnevesebb múzeumait, így ketten a Csontváry Múzeumban és a Vasarely Múzeumban fizetnek 3000-3000 forintot. A Janus Pannonius Múzeum 5000 forint/fős napijegye így biztosan nem érte volna meg, ám így is 6000 forinttal lettek könnyebbek.

Rengeteg a családi program, de nem mindegyik olcsó

Egy színes, izgalmas napon van túl a család, számtalan pécsi nevezetességet megnéztek. Mindez 29.900 forintjukba került.