Tűzoltók rohanták le a pécsi tv-tornyot

Több mint hatvan tűzoltó lepte el pénteken a pécsi tv-tornyot, de nem káreset miatt vonultak az ország legmagasabb kilátójához, hanem azért, hogy megmérettessék magukat. A 76 méteres toronyba 3 perc alatt ért fel a leggyorsabb. 

Az ország legmagasabb épületében, a pécsi tv-toronyban szervezett futásnak több mint 40 kilós menetfelszereléssel vágtak neki a bevállalósabb tűzoltók.

40 kilogrammos menetfelszerelésben, 76 méter magasba rohantak a tűzoltók

– Egy sisak, egy bevetési kesztyű, egy nagyon szép bevetési kabát, de ami a lényeg és súlyos, az a légzésvédelmi eszközünk, az acélpalack és a légzőálarc – mondta Rafai Tibor, aki Dunaújvárosból jött Pécsre és tavaly korcsoportjának győztese lett.

Nem akármilyen teljesítmény ez!

Az ország minden pontjáról érkeztek hivatásosok, hogy összemérjék fizikai állapotukat. Többen készültek is két vonulás között.

– Folyamatosan lépcsőzések, külön edzéstervek és taktikák is kellenek egy ilyen versenyhez, itt kettesével vesszük a lépcsőket, az talán a leggyorsabb, de a legfárasztóbb is – mondta Séder Norbert.

A leggyorsabb versenyző, a kaposvári Bodó László a 438 lépcsőfokot, azaz a 76 méter magasságot 3 perc 13 másodperc alatt teljesítette.

Ennek a versenynek az a célja, hogy a tűzoltói állomány állóképességét és erőnlétét össze tudják mérni, idén érdekesség, hogy civilek is jelentkezhettek, így ők is betekintést nyerhettek, hogy milyen fizikum kell egy tűzoltónak.

Bár a civilek nem 40 kilóval a hátukon ugrottak neki a lépcsőknek, azért így is megterhelő az emberi szervezet számára a 76 méteres magasság. Ezt magunk is kipróbáltuk, kollégánk is felfutott a toronyba – bátran mondható, komoly megmérettetés.

Őri László, Pécs alpolgármestere is köszöntötte a tűzoltókat

– Pécs leglátogatottabb turisztikai attrakciója adhat helyet ennek a versenynek, ami akár a társadalom többi tagja számára is bemutathatja, hogy a hivatásosok nap mint nap milyen munkát végeznek – hangsúlyozta Őri László, Pécs alpolgármestere.

A versenyen kívül egyébként a tűzoltók erőnlétét folyamatosan és hivatalosan is mérik.