Úgy érzed, beleőrülsz a karanténba? Képzeld magad a szociális intézményben élők helyébe!

Most jöttél haza egy külföldi útról, esetleg egy koronavírusossal voltál moziban és ezért nem hagyhatod el 10 napig az otthonodat? Nos, ez nagyon kellemetlen, azonban semmi ahhoz képest, hogy a pécsi szociális intézményekben élő több száz ember talán a karácsonyt is bezárva, családjától távol tölti majd.

Mint azt Pataki Veronika, a People First Pécs – fogyatékossággal élők teljesértékű életvitelét támogató és őket a többségi társadalomnak bemutató egyesület – elnökétől megtudtuk, a koronavírus-válság ugyan minden egyes embert nehezen érint valamilyen szempontból, még durvábban sújtja azonban az intézményekben lakó fogyatékossággal élőket. Tavasszal három hónapot töltöttek teljes izoláltságban pécsi szociális otthonok lakói, ami sokuknál olyan súlyos lelki problémákat okozott, amiből azóta is csak hellyel-közzel jöttek ki. Szeptemberben pedig jött a következő bezárás.

– Az Alibi című színdarabot az első hullám ihlette, a második hullámban pedig talán még aktuálisabbá vált a színpadon bemutatott téma. Egyesületi tagunk, Szekeres Henriett blogbejegyzésekben írta ki magából már tavasszal, hogy milyen nehézségekkel küzdenek meg lelkileg a szociális otthonban élők a koronavírus-helyzet alatt. Mivel nagyon érzékletesen és jól ír, erre felfigyeltek többen, például a közben szintén egyesületi taggá vált, egyébként bábszínészként és rendezőként dolgozó Szabó Zsuzsanna. Közösen aztán színdarabot hoztunk létre, ami azt célozza, hogy mindenki, aki kint szabadon mozog a világban megtudja, hogy bizony vannak idősek, fogyatékossággal élők, és más emberek, akik teljes izoláltságban töltenek hónapokat – fejtette ki az egyesületi elnök.

Az ép és fogyatékossággal élő amatőr színészek által bemutatott, sötét humorral fűszerezett, nagy sikert aratott inkluzív színdarabot megtekinthetjük IDE KATTINTVA. Pataki Veronika elárulta, terveznek még hasonló bemutatókat a jövőben.

Egy jelenet a színdarabból (Forrás: akadalymentesnap.hu)

Ezzel kapcsolatban a szakember azt is elmondta, hogy véleménye szerint az intézményi elszigetelés teljesen értelmetlen. Hozzátette, nem feltétlenül az a gond, hogy különös figyelmet és gondoskodást kapnak a fogyatékossággal élő emberek, hanem az, hogy „a – nem túl szigorú – szigorítások ellenére az ország nagy része szabadon él tovább, míg a szociális intézményekből nem jöhetnek ki a lakók, sőt sok esetben nem is látogathatják őket szeretteik”.

Hogy miért is hatalmas probléma ez? Pataki Veronika elárulta lapunknak, ez a fajta magány súlyos lelki gondokhoz vezet, az intézményekben pedig sokszor még pszichológus vagy mentális tréner sincs, akivel beszélhetnének az érintettek. Mint említette, az első koronavírus-hullámkor írtak az ombudsmannak, kérve, hogy az intézményvezetők kapjanak megfelelő iránymutatást az ilyen – a járványhelyzethez hasonló – különleges esetekben alkalmazandó szabályokról. Hiszen lenne arra lehetőség, hogy a szociális otthonokat ne zárják be teljesen, de érthető módon félnek a hibalehetőségektől, mert senki nem ad megfelelő tájékoztatást a vezetőknek – fogalmazott Pataki Veronika.

Te kibírnád, ha hónapokig nem mozdulhatnál ki? (Forrás: peoplefirst.hu)

– Mondok egy példát. Az egyik pécsi szociális otthonban, ha valakinek katétercserére, vagy bármilyen, a fogyatékossággal élőknél rendszeres egészségügyi beavatkozásra van szüksége, akkor a kórházi tartózkodás után két hét extra karantén vár rá. Vagyis ennyi ideig egyedül ül egy szobában, tévé és internet nélkül. Egy tagunk ezt harmadszor éli át, talán nem is fogjuk tudni kihozni abból a mentális mélységből, amibe zuhant. Arról nem is beszélve, hogy itt volt a halottak napja, de talán még karácsonykor sem fognak tudni találkozni a szeretteikkel. Ezek az izolációs intézkedések teljesen ésszerűtlenek, hiszen mitől jelentene nagyobb veszélyt egy lakó, aki kint volt egy ideig a steril kórházban, mint a szociális intézmény személyzete, akik nyilvánvalóan ki-be járnak a munkahelyükről. Tudtommal egyébként a katolikus egyház alá tartozó intézmények mindegyikében van plexifal, tehát legalább ezen keresztül lehet beszélni a meglátogatott bentlakókkal – így a szakember. Hozzátette, ők egyesületileg kampányokkal hívják fel a figyelmet ezekre a problémákra, de panaszlevelet is írtak már az intézményi bezártság enyhítésére.

A levélben felajánlották ingyenes segítségüket is a túlterhelt intézmények számára: diplomás szakembereik szívesen bemennének az otthonokba terápiák útján segíteni, programokat szerveznének önkéntesekkel, de pénzbeli támogatást is felajánlottak.

Az egyesületről
Facebook-oldalukon így mutatkoznak be: „Mi nem teszünk különbséget ember és ember között, nekünk az Ember az első! People First, ezt jelenti egyesületünk neve is, mely egy nemzetközi hálózat egyetlen magyar tagjaként működik Pécsett. Ha érdekelnek fogyatékossággal is teljes életet élni kívánó embertársaink, programjaink, törekvéseink, kövess minket. Ha úgy döntesz tagunkként tenni is kívánsz a társadalomban való minél teljesebb elfogadásunkért, azért, hogy minél önállóbban dönthessünk saját életünkről, örömmel várunk!”

Hogy segíthetjük tevékenységüket?

A People First Pécs az egyik kedvezményezettje a november 12-i Élő Adás adománygyűjtő eseménynek, melyre korábban ITT hívtuk fel a figyelmet. Ha támogatnánk az egyesület tevékenységét, többek között ezen a rendezvényen is megtehetjük. Mindazonáltal szívesen vesznek szinte bármilyen segítséget: örülnek minden marketinges, számítógépes, nyomdai szolgáltatásnak; sajtómegjelenésnek; tárgyi eszközöknek; illetve nyilván a pénzbeli adományok is mindig jól jönnek.

Kiemelt képünk illusztráció. 

Hirdetés