Tavasszal kezdődött, és javában folyik a Misina-tető átalakítása, hamarosan megszépült környezet várja a turistákat és a pécsieket az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, a tv-torony környékén. A jelek szerint viszont mégsem lesz jégpálya az étterem tetején, mert csak horribilis költséggel lehetne elkészíteni, inkább a meglévő jégpályát fejlesztheti az önkormányzat a városban.

hirdetés
Uránia Mozi

Sok más mellett a tv-torony az egyik legnépszerűbb úti cél a turisták körében Pécsett, és persze a helyiek is kedvelik a Misina magaslatát. Az elmúlt években azonban egyre kevésbé volt vonzó a terület, már megérett egy nagyszabású felújításra, ami tavasszal, ahogy beszámoltunk róla, el is kezdődött.

Már javában folyik a munka a Misinán

Mint Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, a munkálatok már javában folynak, van azonban egy „tétel”, amely valószínűleg nem valósul meg, ugyanis előre nem látható statikai problémákkal szembesültek. Az eredeti tervek szerint a jelenleg üresen, használaton kívül álló étterem teljesen új funkciót kapott volna, és a tetejére télre jégpályát, nyárra minigolfpályát álmodtak a tervezők.

Mint megtudtuk, a szakemberek részletesen és tételesen átvizsgálták az épületet, és kiderült, ahhoz, hogy a létesítményeket elbírja az épület, rendkívül komoly megerősítésre volna szükség, ennek pedig értelemszerűen jelentős költségigénye lenne.

Teljesen átalakul a tv-torony környezete

A szakemberek szerint viszont nem érdemes olyan beruházást létrehozni, ami nem fenntartható, így a városfejlesztési cég azt javasolja, ezt az elemet ne valósítsák meg. Ehhez több ponton kell módosítani mind a pályázat támogatási szerződését, mind pedig a vállalkozóval kötött kivitelezési szerződést, a kérdésben a közgyűlés helyett nyáron eljáró Jogi és Ügyrendi Bizottság dönthet augusztus végén. Lapunk úgy értesült, a városvezetés is inkább ezt a verziót támogatja, és ehelyett a városi műjégpályát fejlesztenék.

A munkák után egy kis ékszerdoboz várja majd a pécsieket és a turistákat

Az épületbe tervezett többi fejlesztést viszont nem húznák ki a tervből, így az információs pont, a kiállítótér, a mosdók, pelenkázó, kávézó kialakítása nem marad el. De persze nem csak az egykori étteremépület alakul át: a beruházás során teljesen megújul a tv-torony környezete, új felnőtt- és gyermekjátszóteret alakítanak ki, padokat helyeznek ki, a zöldfelületeket is megszépítik, ahogyan a járdákat, utakat is rendbe teszik. Egy igazi kis ékszerdoboz jön létre a Misinán – nem valószínű, hogy a helyiek és a turisták hiányolják majd a jégpályát. Ráadásul, amint az ismert, a Misina-beruházás első üteme el is készült, azt már minden pécsi és városba látogató turista megcsodálhatja: díszvilágítást kapott a tv-torony, amit látványos fényjáték is kiegészít.