Új év, új kihívások: ha fogynál, ezt kell tenned!

Itt a január, most le kell dolgozni a korábban felrakódott felesleget. Ismerős szituáció? Bizony rengeteg ember újévi fogadalmának vagy csak terveinek része a fogyás és az egészséges(ebb) életmód, amik viszont nem mindig sikerülnek az elvárások szerint. Hogy mégis miként lehetne sikerre vinni a vállalkozást, azt Pocsai Réka pécsi személyi edző mondta el lapunknak. 

Természetesen rengeteg szempont határozza meg azt, hogy mitől tudjuk jobban ledobni magunkról a felesleges kilókat, ezek ráadásul egyénenként változnak. Fontos leszögezni, hogy nem létezik általános recept, ami mindenkinek bejön. Ettől függetlenül összegyűjtöttünk a szakember segítségével néhány jó tanácsot, ami biztosan nem árthat a fogyni vágyóknak.

hirdetés

Az edző tippjei:

  • Az első és legfontosabb ha valaki újévi életmódváltásba kezd, hogy tartható tervet készítsen magának: tehát ne legyen nagyon elrugaszkodott a valódi lehetőségeihez képest.
  • A második tipp, hogy mindenképp hagyjunk magunknak időt. Sokan abba buknak bele, hogy azonnal látható eredményt várnak. Például elkezdenek egy diétát, és ha nem látnak néhány napon belül változást, feladják és különböző „csodaszerekhez” nyúlnak, amik természetesen szinte semmit sem érnek. Érdemesebb három hónapos etapokban gondolkozni reális célok mellett, így nem fogunk csalódni. 
  • Egy jó étrend sem árt, de nem kell véresen komolyan venni. Ha 80-90 százalékban betartjuk a szabályokat, akkor már közelebb kerülhetünk a célunkhoz. Fontos még, hogy ne adjuk fel az első elkövetett hibára: ha becsúszott egy hétvégi összejövetel pizzával, még nem bukott meg a teljes fogyókúra. Kell egy kis kitartás, ez tény.
  • Ha egészséges életmódra vágyunk, akkor nem lesz elég az étrend. Bizony, muszáj lesz valamilyen edzésformába is belekezdeni. Már csak azért is, mert ez adja meg a kívánt formát és jobban is érezzük magunkat tőle. Aki még soha nem sportolt, az mindenképpen valamilyen vezetett edzésformát próbáljon ki, például csoportos fitneszórát.
  • Ha az embernek nincs lehetősége személyi edzőhöz menni, akkor remek videókat és instrukciókat találhat az interneten, csak a mozgásszervi problémákkal küzdőknek nem ajánlott ezekkel próbálkozni. 
  • Ha a konditermi edzés mellett tesszük le a voksunkat, figyeljünk arra, hogy a súlyzózás mellett legyen kardiós része is a mozgásunknak: kezdőknél heti 3 alkalommal fél óra biciklizés, séta, vagy hasonló. Ennek mindig a súlyzós edzés után és legalább egy órával étkezés után álljunk neki.
  • Ne mérjük a kalóriaégetést a konditermi gépeken, kivéve, ha a saját értékeinkre pontosan beállított saját mérőnk van. Az értékek ugyanis csalókák lehetnek ellenkező esetben.
  • Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása. 3-4 literrel naponta már rendben van minden.
Ha mindent jól csináltunk, talán van esélyünk olyan alakra, mint amilyen Pocsai Rékáé is
hirdetés

Hirdetés