Új “fejlesztési” régiókat akar Orbán, a dél-dunántúli élére a pécsi Mikes Éva kerülhet kormánybiztosként

Orbán Viktor kormányfő a parlamentben

A szerdáról holnapra elhalasztott kormányülésen információink szerint döntés születhet arról, hogy a jövőben kormánybiztosok fogják irányítani-koordinálni, mégpedig regionális szinten a területfejlesztést. 

Úgy tudjuk, négy régiót alakít ki a kormány, Baranya várhatóan Somoggyal, Tolnával, és Zalával kerül majd össze. Ennek a régiónak a területfejlesztési kormánybiztosa lapunk nem hivatalos értesülése szerint dr. Mikes Éva lehet.

A jogász végzettségű Mikes a nyolcvanas évek végén kezdett el politizálni Pécsett a Fideszben. 1990 és 94 között Páva Zsolttal együtt Pécs alpolgármestere volt, 1998-tól a párt országgyűlési képviselője, az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt, a területfejlesztési ügyekért felelt. A kétezres évek közepén hátrébb lépett a napi politikából és jogászként dolgozott különböző állami-önkormányzati cégeknél, legutoljára a pécsi Biokom Nkft. jogi és stratégiai igazgatója volt.

Annak idején politikai ellenfelei sem vonták kétségbe Mikes szakmai felkészültségét, inkább a háttérben tevékenykedő, de kifejezetten hatékony politikus hírében állt. Komoly szava volt a pécsi Fideszben, kompromisszumkésznek tartották, jó kapcsolatokat ápolt például Pécs néhai szocialista polgármesterével, Toller Lászlóval is. 

Az új régiók létrehozása azzal állhat összefüggésben, hogy a kormány, és főleg a kormányfő szűkítené azok körét, akikkel egy adott térség fejlesztési irányairól és igényeiről egyeztetni kell.

Hirdetés