Tíz nagygép, több kisgép, mintegy hatvan helyszínen elhelyezett síkosságmentesítő anyag, folyamatos készenlét az állományban – így készült fel a Biokom a télre, derült ki egy keddi sajtótájékoztatón. Ráadásul idén új bázisról indulnak a gépek, így gyorsabban célba érhetnek.

hirdetés

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője és Kiss Tibor, a Biokom Nkft. ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót kedden a cég Verseny utcai telephelyén.

Kiss Tibor és Hoppál Péter mutatta be, hogyan készült fel a cég

– Pécsett, Baranyában is kegyes volt hozzánk az időjárás, hiszen még pár hete is 20 fok körüli hőmérsékletnek örülhettünk, de minden jó elmúlik, megérkezett a hideg – mondta Hoppál Péter, aki kiemelte, éppen ezért szeretett volna utánajárni, milyen állapotban várja a telet Pécs városüzemeltetési cége. Mint közölte, örömmel tapasztalta, hogy a Biokom felkészült a télre, és bár a képviselő megjegyezte, gyerekkorunk óta halljuk ezt a mondatot, idén ismét több pozitív változás segítheti a síkosságmentesítést. Mint Hoppál Péter hangsúlyozta, az egyik, hogy az önkormányzattól a Biokom új telephelyet, bázist kapott a Verseny utcában, amelyik szinte a város logisztikai középpontjában helyezkedik el, innen gyorsabban érhetnek célba a gépek.

Hoppál Péter képviselő elmondta, idén tíz nagygép és számos kisgép segíti a munkát. Emellett Pécs 60 pontjára helyeztek ki síkosságmentesítő anyagot (kétharmad rész homokot és egyharmad rész sót). Készenlétben van az állomány is, mintegy kéttucat ember.

Tíz nagygépet vethetnek be a hó ellen

– Azonban azt is tudni kell, hogy bár Magyarország legszebb városa vagyunk, Pécs földrajzi adottságai, a hegyoldali utak nagyban nehezítik a hóeltakarítást – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Hoppál Péter elmondta, a Biokom elsősorban a buszközlekedéssel érintett utakat, a fő közlekedési utakat tisztítja meg ütemterv szerint, emellett a társaság kezelésében lévő járdáknak, a gyalogátkelők csatlakozási pontjainak és a város összes buszmegállójának letakarítását vállalta. A képviselő felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a saját járdaszakaszaik letakarítására fordítsanak figyelmet, aki még nem tette, cserélje le télire kocsija nyári gumiját. Ráadásul ma már rengeteg módon követhetőek az időjárás-előrejelzések, ha teheti, mindenki ehhez igazítsa a halasztható programjait.

A kisgépek is készen állnak

Kiss Tibor, a Biokom Nkft. ügyvezető igazgatója hozzátette, a meteorológiai szolgálattól napi prognózisokat rendelnek, ez is segíti a munkaszervezést. Ma már az önkormányzati döntéseknek köszönhetően döntően saját gépi és személyi állománnyal tudnak nekivágni a télnek. A gépek mellett ugyanis a kézre és a hólapátra is szükség van, azok a kollégák, akik nyáron virágot ültetnek, takarítanak, most majd a síkosságmentesítésben vesznek részt, természetesen megfelelő munkaruhában.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő emlékeztetett arra is, 2010 előtt a városvezetés kiszervezte magáncégnek a síkosságmentesítést, abban a rendszerben akkor is kellett fizetni rendelkezésre állási díjat, amikor nem is esett hó, nem volt fagy, viszont kevesebb jutott Pécs saját városüzemeltetési cégének. Most viszont kiegyensúlyozottan működhet a társaság, a munka pedig egyszerre hatékony, takarékos és szakszerű, hangsúlyozta a képviselő.

Hirdetés