Új hidat kap a Barbakán

A Barbakán bástyájához vezető hidat még decemberben kellett aládúcolni, majd a környékét le is kellett zárni, mert a járófelület teljes szakasza annyira elkorhadt, hogy az veszélyessé vált. A városvezetés vis maior keretből, 30 millió forintot különített el, amiből egy új hidat építenek, valamint a gyilokfeljárón is elvégzik a szükséges karbantartásokat. Nyár előtt egyébként egy hasonlóan népszerű épületet mentettek meg Pécsett, akkor a tettyei Szatmári-palotán kellett beavatkozást végezni.

Már hetek óta dolgoznak a Barbakán körül, ezért egy ideig még a turisták és a pécsiek elől is elzárt terület a pécsi nevezetesség. A 15. században épült, mára Pécs szimbólumaként számon tartott építményen évek óta nem végeztek ekkora felújítást.

A híd gerendái elkorhadtak
Alá kellett dúcolni a szerkezetet

– Különösen fontos és védendő érték a Barbakán környéke, most vis maior keretből valósítjuk meg a munkálatokat – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere.

– A Barbakánnál a hidat decemberben kellett aládúcolni, mert a gerendák annyira elkorhadtak, hogy azok veszélyessé váltak, de a gyilokfeljáró gerendáira is ráfért a felújítás. Ezért úgy döntöttünk, hogy vis maior keretből az összes munkálatot egyszerre végeztetik el. Így a régi, fából készült hidat elbontják, helyére horganyzott acélból készül tartószerkezet, amire rákerül majd a tölgy járófelület – mondta Őri László. Pécs alpolgármestere hozzátette: a gyilokfeljáró karbantartási munkálatait is elvégezzük, így összesen 30 millió forintot költünk a Barbakánra.

Hamarosan egy teljesen új hídon kelhetünk át a Barbakánhoz

Nyár előtt a Tettyén végeztek hasonló beavatkozást. Akkor Szatmári György 16. századi palotáját kellett megerősíteni, mert a több tíztonnás kőépítmény újra süllyedni kezdett. A műemléki védelem alatt álló épületet sikerült megmenteni.

+ Érdekesség a Barbakánról

1787-ig, míg ki nem alakították az Esze Tamás utcát, a Barbakánt körbevette a várfal, és a várárok is létezett, amit ezután feltöltöttek.

A Zsolnay család az 1900-as évek elején a barbakánárokban teniszpályát alakított ki, majd később kosárlabda-, de korcsolyapálya is volt a kaputorony közvetlen közelében.

(Forrás: regipecs.hu)

Hirdetés