A legendás pécsi edző, Garami József 80. születésnapja alkalmából, a nevével fémjelzett képző központ nyitotta meg kapuit ünnepélyes keretek között a Puskin téren.

hirdetés
Uránia Mozi

2011 nyarán ürítették ki a Puskin téri – Hajnóczy József – kollégiumot, miután a csökkenő gyereklétszám, alacsony kihasználtság miatt a fenntartása gazdaságtalanná vált. Most újra fiataloktól hangosak a falak, a Garami József Utánpótlás Labdarúgó Képző Központ sok tehetséges ifjú focista fejlődésében segíthet. A létesítményben az innovatív futballtechnikai módszertan, a TOCA alapján folyik majd a munka.

A legmodernebb felszerelésekkel gyakorolhatnak a jövő futballistái

Páva Zsolt polgármester a megnyitón úgy fogalmazott, Garami József elvitathatatlanul egy ikonja a városnak, egy követendő példa, hiszen játékosként, de főleg edzőként és szövetségi kapitányként is maradandót alkotott itt.

Páva Zsolt Pécs ikonjának nevezte Garami Józsefet

– Mindannyiunk számára öröm, hogy Magyarországon elsőként itt, Pécsen nyílt TOCA Képző Központ egy új, progresszív irányvonalat képviselve, speciális felszereléssel, berendezésekkel. Ez egy újabb állomása annak a széleskörű összefogásnak, ami tavaly indult azért, hogy a pécsi futballélet visszakapja régi fényét – vélekedett.

Ünnepelt a pécsi futballélet a Puskin téri épületben
A TOCA egy speciális, Amerikából származó edzésforma, amely elsősorban a labdakezelési technika és a passzjáték fejlesztését állítja a középpontba. Elengedhetetlen segédeszköz a speciális adogatógép – hasonló, mint amilyet a kosárlabda, vagy a teniszedzéseken láthatunk. A TOCA edzés során kisebb labdákkal zajlik a munka, ami szintén segíti a technikai fejlődést.

– Meglepetésként ért ez a gesztus, hiszen már régen elkerültem Pécsről. De tudom, hogy emlékeznek rám, hiszen fontos munkát végeztem itt, úgy érzem, talán fontosabbat is, mint más NB1-es csapataimnál később. Tulajdonképpen minden csapatomnál jól éreztem magam, de Pécsre mindig visszavágytam – mondta az idős mesteredző, a Képző Központ névadója.

Az idős mesteredzőt váratlanul érte a megtiszteltetés

Garami József elmondta, az itt töltött idő emlékeinek legszebbjei között vannak azok az időszakok, amikor a gyerekekkel foglalkozhatott, a velük elért sikereket nem lehet feledni.

– A mai fiataloknak, gyerekeknek pedig azt üzenem, nagyon komolyan kell készülni sok áldozatot hozva, ha eredményesek szeretnének lenni felnőtt játékosként – tette hozzá.

Garami szeretett a fiatalokkal foglalkozni

Mesteredző, rekorder és vérbeli pécsi

Garami József 1939-ben született Pécsen. Iskoláit itt végezte, futballkarrierjét pedig 1953-ban, a Pécsi Dózsában kezdte. Később megfordult a PVSK-nál és a Komlói Bányásznál is.

Nevét egyértelműen edzői pályafutása tette naggyá. Elsőként utánpótlás-csapatokat edzett, majd 1985-ben került a PMSC élére vezetőedzőként. Az első osztályból való kiesés ellen harcoló pécsieket benntartotta, majd nem volt megállás: sorra jöttek a sikeres mérkőzések. 1992-ig vezette a csapatot, ezalatt a piros-feketék történelmük legnagyobb sikereit érték el. Rengetegszer került a bajnoki cím közelébe a csapat, az 1985/1986-os szezonban ezüstérmet szereztek. A csúcsra talán 1990-ben értek fel, mikor elhódították a Magyar Kupát.

Két legenda: Róth Antal és Garami József

Garami József 217 meccsen irányította a pécsi gárdát, 99 győzelem mellett 63 döntetlent és 66 vereséget könyvelhetett el. Olyan sztárcsapatok látogattak el Pécsre a nevével fémjelzett időszakban, mint a Feyenoord, a Stuttgart, a Manchester United.

A PMSC/PMFC-s korszak után a fővárosba távozott, ahol megfordult az Újpestnél, az MTK-nál, a Győrnél, az FTC-nél, a magyar bajnokságok történetében ő ült legtöbbször trénerként a kispadon. 2015-ben fejezte be munkáját.

1987-ben öt meccsen át irányította a magyar nemzeti tizenegyet is párhuzamosan, szövetségi kapitányként.

Garami József mindig is fontosnak és sikerei egyik kulcsának tartotta az utánpótlásnevelést, a fiatalok beépítését a csapatba, többek között ezért is veszi fel a 80 éves mesteredző nevét a képző központ.

További képek a megnyitóról: