Új klub várja az időseket Rácvárosban

A Rácvárosi úton egy új idősek klubja épületet adtak át pénteken. Az eseményen Fülöp Attila államtitkár bejelentette: mintegy másfél milliárd forinttal bővül a szociális szolgáltatások állami finanszírozása egy kormánydöntés értelmében.

Fülöp Attila Pécsett, a Rácvárosi úton nyílt idősek klubja épületátadó ünnepségén beszámolt róla: a döntés országosan hetven – felerészben egyházi, felerészben civil – fenntartót érint.

hirdetés

A bővülő támogatás egyrészről azt az alapellátó tevékenységet szolgálja, amelynek keretében a gondozottakat nem kell kiszakítani megszokott környezetükből, családjukból, ugyanakkor az érintettek megkapják a segítséget, amire szükségük van – fogalmazott. Példaként felhozta, ilyenek az idősek, fogyatékkal élők nappali intézményei.

Hozzátette: azon fenntartók is részesülnek a támogatásból a kormánydöntésnek köszönhetően, amelyek idősek bentlakását segítik. Országos szinten így 1400 férőhely részesül a bővülő forrásból – jelezte.

Ünnepélyes keretek között adták át a létesítményt

Fülöp Attila hangsúlyozta: a szociális ellátások, szolgáltatások csak akkor működnek jól, ha nem állami monopóliumban, hanem helyi igények, szervezetek, önkormányzatok közös munkája során valósulnak meg. Ehhez pedig, tette hozzá, az állam a szabályozás és finanszírozás hozzárendelésével tud segítséget nyújtani.

Őri László, Pécs alpolgármestere azt mondta, Pécsett kiemelten kezeli az önkormányzat az idősekkel kapcsolatos szolgáltatások javítását. Beszámolt róla: az elmúlt időszakban számos, elsősorban a magányosan élő idősek segítését szolgáló intézkedést hoztak. Egyebek mellett megerősítették a jelzőrendszeres házi segítségnyújtási szolgáltatást és kiterjesztették a nappali házi gondozást.

A pénteken átadott, Pécs nyugati városrészében lévő épületben működő idősek klubja kapcsán felidézte: 2017-ben kötöttek szerződést a helyszínt működtető Szoceg Nonprofit Kft.-vel a helyiek magasabb minőségű ellátása érdekében. A megállapodással a területen házi segítségnyújtás, étkeztetési szolgáltatás indult. Hozzátette: a jogos igényeket kielégítve a nappali ellátási szolgáltatások bővítéséhez járul hozzá az új intézmény.

hirdetés

Hirdetés