Új munkásszálló építésére nyert támogatást Pécs

A rendszerváltás óta nem épült munkásszálló Pécsett, most viszont a Keleti Ipari Park szomszédságában egy háromszintes, 1120 négyzetméteres intézményre nyert 370 millió forint támogatást a város. A beruházáshoz a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. 100 millió forint önerőt biztosított. A közel félmilliárdos munkásszálló építése tavasszal kezdődhet meg. A már elkészült épületben 99 főnek – köztük családosoknak – tudnak 21. századi körülményeket biztosítani.

Teljesen berendezett összkomfortos szobák várják majd azokat a munkavállalókat, akik Pécsre érkeznek dolgozni. A Keleti Ipari Park szomszédságába tervezett munkásszállóban társalgók, főzőhelyiségek, mosószobák és 24 órás portaszolgálat is lesz.

A keleti elkerülő mellett egy 6000 nm-es telken épülhet fel Pécs új munkásszállója

Az intézmény megépítésére a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a Pénzügyminisztérium által meghirdetett pályázatán 370 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Szentgyörgyi Dávid, a PVH Zrt. vezérigazgatója elmondta: felmérték a városban működő cégek igényeit, majd ezután döntöttek, hogy indulnak a pályázaton.

Szentgyörgyi Dávid: a városban található cégek támogatják a munkásszállás megvalósítását

– Felmértük az igényt, hogy szükség van-e egy munkásszálló megépítésére, mindenhol pozitív visszajelzést kaptunk, ezért is éreztük szükségességét, hogy ezt az épületet megépítsük. Szerencsére a vagyonhasznosító jelenlegi gazdasági helyezte megengedte, hogy ezt az önerőt biztosítsuk a projekt részére, bízunk benne, hogy minél előbb el tudjuk kezdeni a munkálatokat – mondta Szentgyörgyi Dávid, a PVH Zrt. vezérigazgatója.

Három szinten 99 főnek tudnak majd szállást biztosítani

A munkásszállóba két- és háromfős szobákat terveztek, de arra is gondoltak, hogyha valaki családostul költözne, akkor akár ötfős szobákat is kibérelhetnek.

Őri László: figyelni kell arra, hogy megfelelő szakemberek álljanak rendelkezésre Pécsett

Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta: a munkásszállóra való igény is jól mutatja, hogy bizonyos ágazatokban nem munkanélküliségről, hanem munkaerőhiányról beszélünk. Pécs újraiparosításánál pedig figyelni kell arra, hogy megfelelő szakemberek érkezzenek az itt működő cégek számára.

– A most induló beruházás ebben nyújt nagy segítséget, hiszen 370 millió vissza nem térítendő támogatásban részesül a pécsi pályázat. Ezt a vagyonhasznosító több mint 100 millió forinttal egészíti ki, ezért több mint 470 millió forint áll rendelkezésre, hogy a Keleti Ipari Parkban található több mint 6 ezer négyzetméteres területen egy háromszintes, 1120 négyzetméteres új munkásszállás épüljön meg a következő időszakban – mondta Őri László.

Horváth Zoltán kormánymegbízott (b), Őri László alpolgármester (k), Szentgyörgyi Dávid PVH Zrt. vezérigazgató (j)

Horváth Zoltán, Baranya megye kormánymegbízottja elmondta: az elmúlt években a regisztrált álláskeresők száma megfeleződött a városban, ma az országos átlagnak megfelelő 3,5 százalékos munkanélküliség van jelen Pécsett és a Pécsi Járásban. De az aktív munkaerő-piaci növekedést ezzel a munkásszállóprojekttel is szeretnék támogatni.

– Az elmúlt négy évben közel 7,6 milliárd forint támogatást biztosítottunk képzésekhez, foglalkoztatáshoz, melynek keretében 8300 embert helyeztünk el tartósan az elsődleges munkaerőpiacon. Ez mind kevés lett volna, ha a gazdasági környezet nem támogató, és nem jelennek meg kis- és közepes, vagy akár multinacionális cégek a városban, ami mögé munkaerőigény jelenik meg – mondta Horváth Zoltán kormánymegbízott.

A tervek alapján ilyen lesz a pécsi munkásszálló

A munkásszálló építését 2020 tavaszán kezdhetik meg.

Hirdetés