A történelmi belvárosban, a Káptalan utcában épül új óvoda, az ünnepélyes alapkőletételt szerdán tartották. A 2019 őszén kezdődő tanévben már a kicsik vehetik birtokba a létesítményt. 

hirdetés

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Mór Iskolaközponthoz 2014 óta tartozik óvoda is, azonban a létesítmény körülményei nem voltak a legmegfelelőbbek. A püspökség új óvoda építését tervezte, amelyhez a Káptalan utcában, a történelmi belvárosban találtak megfelelő területet. Az építkezés már az év elején elkezdődött, szerdán az ünnepélyes alapkőletételt tartották meg.

Már folyik az építkezés a Káptalan utcában

– Pár héttel ezelőtt szintén alapkőletételen vehettünk részt – utalt Udvardy György megyéspüspök a Szent Lőrinc Gondozóotthon bővítésére, hozzátéve: öröm az élet végén segíteni, de talán még nagyobb öröm az élet kezdetén dolgozni. Mint hangsúlyozta, nem az épületekre büszkék, hanem arra a munkára, amely ezekben az épületekben folyik. „Itt is szeretnénk az életet szolgálni”, fogalmazott a pécsi püspök. Udvardy György utalt rá, a pécsi óvodaépítéshez a kormány 2016-os döntésével biztosított forrást, amit ezúton is megköszönt.

Komlói és alsószentmártoni óvodások adtak műsort az eseményen

Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója elmondta, az elmúlt években 17 milliárd forint fejlesztési pénzt kapott a püspökség, ennek egy része uniós forrás, a legnagyobb része azonban magyar kormányzati támogatás – jelentős részét oktatási, szociális intézmények fejlesztésére fordítják.

Zöld létesítményt terveztek a történelmi belvárosban

– Óvodát építeni mindig jó dolog, nehéz ezt nem mosolyogva tenni – fogalmazott a gazdasági igazgató, aki elmondta, a sok beruházás közül számára ez az egyik legkedvesebb projekt. A Káptalan-óvodában 1200 négyzetméternyi hasznos terület várja majd a kicsiket, négy csoportszoba, játszóterek, tornaszoba, szülői fogadó, aula és rendezvényterem építése is szerepel az összesen mintegy 800 millió forint értékű programban. Olyan épületet terveztek, ami gyerekközpontú, biztonságos, de inspiráló és élményeket is ad. A beruházás 2019 tavaszára fejeződhet be, a 2019/2020-as tanév már itt kezdődhet.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára az eseményen úgy fogalmazott, 2010-ben a kormányzat egyértelmű döntése volt, hogy a családokat állítja a nemzetpolitika középpontjába. Ennek része az óvodák építése, felújítása is. A program során a Kárpát-medencében mintegy 2000 óvoda épül, illetve újul meg, ennek legnagyobb része állami, önkormányzati fenntartású, de természetesen vannak egyházi és határon túli létesítmények is.

Különlegességek is kerültek az időkapszulába

Az eseményen tették le ünnepélyesen az óvoda épületének alapkövét, amelyben időkapszulát is elhelyeztek. Ebbe a megszokott kellékek (forgalomban levő pénzek, bélyeg, az utókornak szóló üdvözlés) mellett az intézmény jelenlegi óvodásainak, dolgozóinak névsora is bekerült. Soltész Miklós egy Márton Áron püspököt mintázó kulcstartót, Udvardy György egy személyesen Ferenc pápától kapott rózsafüzért, míg Dohóczki Péter egy gyermekkori játékautóját tette be az időkapszulába, mint fogalmazott, a „játék szellemeként”, de hozzátette: félő, ha valaki majd egyszer rálel a kapszulára, ezt aligha fogja érteni.