Több szempontból is megújulva kezdi a 2019/2020-as színházi évadot a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ). Nem csupán az arculat változott, elkészültek a felújítási munkák is a teátrumban, egy csinosabb színpad fogadhatja már a műkedvelő pécsieket, akiknek a köre egyre bővül a statisztikák alapján. Az újdonságok és a következő évad ismertetése mellett újabb örökös tagot is avatott a pécsi színház az évadnyitó sajtótájékoztatón.

Rázga Miklós színházigazgató elmondta, elkészült a műsorterv, az évad plakátterve pedig már az utcákat díszíti. Röviden ismertette az elmúlt évad eredményeit is, a számok pedig beszédesek.

– A tavalyi évad során közel 125 ezer jegyet váltottak nálunk, a jegybevétel pedig 3,5 százalékkal meghaladta az előző évit. Megindult az előbérletezés rendszere, ennek köszönhetően 35 százalékkal többen váltottak már bérletet abban az időszakban, mint egy évvel korábban. Az online forgalom is megnőtt: háromszor annyian váltották meg bérletüket az interneten.

A színházigazgató azt is leszögezte, a pécsi teátrum működése gazdaságilag stabil és biztosított.

Gulyás Dénes, Őri László, Rázga Miklós és Uhrik Dóra a sajtótájékoztatón

Őri László alpolgármester szerint ezek a számok egyértelműen azt tükrözik, hogy a színházszerető pécsiek egyre jobban és egyre tartósabban elkötelezettek a Pécsi Nemzeti Színház iránt. A sok megújulás ellenére a minőség és a magas színvonal nem változott.

– Az elmúlt időszakot értékelve a városvezetés részéről elmondhatom, azzal, hogy a költségvetési helyzetünk erősebb, mint korábban, 67 millió forintot tudtunk a PNSZ működésére fordítani. Ezek egy részét a bérek emelésére fordítottuk, ám rengeteg fejlesztés is megvalósulhatott belőle, úgy mint a nagyszínpad megújítása – amit szeptember 1-én adnak át hivatalosan –, illetve a kamaraszínház színpadának megerősítése – mondta Őri.

A két fejlesztés összesen bruttó 40 millió forintot tett ki.

Az évadnyitó sajtótájékoztató alkalmat adott arra is, hogy egy újabb örökös taggal gazdagodhasson a színház társulata. Rázga Miklós és Őri László köszöntötték Domján Máriát, aki már hatvan éve áll a PNSZ kötelékében, a Pécsi Balett alapító tagja.

Domján Mária, a PNSZ új örökös tagja

Rázga Miklós és Gulyás Dénes, a színház operaigazgatója ismertették az évad új, fajsúlyosabb és érdekesebb darabjait is röviden. A különlegességek között említették az Oliver!-t, és az Elveszett Csontváryt, utóbbi a festő halálának centenáriumára készült darab.

Hat új fiatal taggal gyarapodik a színház társulata, közülük öten a Kaposvári Egyetemről, egy színész pedig a fővárosból érkezik. Név szerint: Arató Ármin, Bergendi Barnabás, Bach Zsófia, Takaró Kristóf, Bera Márk és Fekete Gábor. Pécsre érkezik Oberfrank Péter is, aki karmesterként segíti a színházi munkát.

Hat új fiatallal bővül a társulat

A vendégművészek között jelen lesz rendezőként Rudolf Péter, aki először dolgozik Pécsett, Szirtes Gábor és Rátóti Zoltán pedig előadóként látogat ide.

Szeptember 13-a és 18-a között rendezik meg a XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, az itt bemutatandó darabokról Gulyás Dénes és Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett alapító tagja mesélt röviden.

Hirdetés