Új tornacsarnokot avattak Pécsen

Nem kell már mostoha körülmények között készülnie 150 pécsi tornásznak, szerdán ugyanis átadták a tornászok legújabb csarnokát a Verseny utcában.

Ha ez a csarnok olyan szép álmok szövögetésére talán még nem is ad azonnal okot a pécsi tornasport mai szereplői számára, mint legnevesebb elődjük, Tass Olga 1956-os melbourne-i olimpiai aranyának újrakovácsolása, de mindenképpen igazi mérföldkövet jelent.

A Nemzeti Sportközpontok által megépített, a Magyar Torna Szövetség jóvoltából modern szerekkel is berendezett, a PSN Zrt. által üzemeltetendő új tornamunkacsarnok ünnepélyes átadásán dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke beszédében kiemelte, mekkora szüksége volt a pécsi tornasportnak egy ilyen remek létesítményre.

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KLIKK IDE!

– Köszönet illeti a kormányt, amiért egy ilyen példaértékű bázissal rendelkező szakosztály számára, egy minden igényt kielégítő létesítményt hoztak létre – mondta a nemzet sportolója. – A mi célunk az, hogy ahol régen magas szinten űzték a sportágat, oda visszavigyük a tornát, éppen ezért is esett Pécsre a választásunk, hiszen a város tornászai sokat küzdöttek azért, hogy a felszínen maradjanak és még így is képesek voltak eredményeket elérni.

Az üzemeltetést átvállalta a város és a PSN Zrt., a most kezdődő második ütemben az energetikai fejlesztések hatására ugyanakkor jóval kevesebbet kell majd költeni a létesítményre, amely akár 250–300 gyermek sportolására is alkalmas lesz.

A közel 400 milliós létesítményben két-két nyújtó és felemás korlát, egy párhuzamos korlát, egy 12×12 méteres talaj, ugróasztal, 15 méteres airtrack és hat gerenda kapott helyet.

A PSN Zrt. kétszeres olimpiai bajnok vezérigazgatója, Vári Attila szerint történelmi pillanat, mivel a kormány nyolc éve indította el egyedülálló sportfejlesztési stratégiáját, amelynek egyik állomása a mostani.

– Egy hiánypótló létesítményt hoztunk tető alá, amely új jövőképet adhat a korábban méltatlan körülmények között készülő tornászok számára. Ám ezek a nehézségek sem a sportolókat, sem edzőiket, sem az őket támogató családokat nem rendítették meg – mondta Vári Attila.

Pécs polgármestere, Páva Zsolt kiemelte, 100 éve nem volt ilyen jelentős sportberuházási hullám Pécsett, s ennek része a tornacsarnok is. Hozzátette: tavasszal átadják a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, hamarosan felépül a PVSK új sportcsarnoka itt a szomszédban, és javában készülnek a tervek az élményfürdővel egybekötött pécsi sportkomplexum építésére, valamint ősszel egy új birkózócsarnok építése is megkezdődhet.

A csarnokátadó ünnepélyességét elismerések átadásával is igyekezett fokozni a PSN Zrt., illetve a város. Így a korábbi évtizedekben a város tornasportjáért végzett sikeres munkájáért „Pécs tornasportjáért” emlékplakettet kapott Lemhényiné Tass Olga olimpikon tornász (1948 London, 1952 Helsinki, 1956 Melbourne), Keszthelyi Rudolf olimpikon tornász (1960 Róma), Horváth Leona korábbi válogatott tornaedző, Szobi Mária korábbi tornaedző, Heckenbergerné dr. Pintér Gyöngyi korábbi tornaedző, a Tanárképző Főiskola tanára, Molnár Ferencné korábbi tornaedző, a Baranya Megyei Tornaszövetség elnökhelyettese. Mellettük Erdeiné Békési Valéria, a Pécsi Torna Egyesület megalapítója, ma a PSN Zrt. tornaedzője, aki e csarnok tető alá hozásáért is kiemelkedően sokat tett, oklevelet kapott és jutalmat.

Az ünnepséget a PSN Zrt. tornaszakosztályának látványos bemutatója zárta.