Új vezetők kerülhetnek a Tettye Forrásház, a ZSÖK, és a Biokom élére

A pécsi közgyűlés szeptember 22-én dönthet az új cégvezetők kinevezéséről

Amennyiben a szeptember 22-ei közgyűlésen a pécsi képviselők többsége megszavazza, új vezető kerülhet a Zsolnay Örökségkezelő Nkft., a Tettye Forrásház Zrt., új társügyvezető a Biokom élére, és felállhat az a Művészeti Tanács, ami az önkormányzat kulturális holdingjának, a ZSÖK-nek a kulturális stratégiáját lesz hivatott alakítani.

Nemzetközi és fővárosi tapasztalatokat szerzett, Pécsről indult vezetők kerülhetnek két önkormányzati cég élére. 

A vezérigazgatói pozíciójáról lemondott Sándor Zsoltot Brandstätter Gábor válthatja a Tettye Forrásház Zrt.-nél. A szakember először közgazdászként, majd településmérnökként végzett a Pécsi Tudományegyetemen, később a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett energetikai szakmérnök diplomát. 2003 és 2011 között a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél dolgozott agglomerációs csoportvezetőként, fő feladata a cég leányvállalatainak felügyelete volt. 2005 és 2011 között ügyvezetője volt a Budajenői Vízművek Kft-nek. 2012–2013-ban a BKSZT Kft. projektmenedzsereként dolgozott, majd következett a külföldi tapasztalatot hozó feladat. 2013 és 2017 között a Fővárosi Vízművek nemzetközi projektjének operatív vezetőjeként koordinálta Sri Lanka fővárosa, Colombo víztisztító műveinek bővítését és rekonstrukcióját, a projekt értéke 34 millió euró volt. 2017 és 2019 között a KPMG Tanácsadó Kft-nél infrastruktúra- és közmű tanácsadással foglalkozott, majd egy intenzív halneveléssel és halfeldolgozással foglalkozó társaságcsoport reorganizációját vezette ügyvezetőként a most 41 éves Brandstätter Gábor.

A Biokomnál a jelenlegi ügyvezető tartós akadályoztatása miatt társügyvezetőként dolgozna novembertől Meixner Barna. A 41 éves pécsi szakember a Leőwey Klára gimnáziumban érettségizett, a Veszprémi Egyetemen okleveles környezetmérnökként, a PTE Állam- és Jogtudományi Karán jogi szakokleveles mérnökként végzett. Pályáját Pécsett kezdte, 2003-tól a Pannonpower Holding Rt.-nél, majd 2005-től a Mecsek Öko Környezetvédelmi Zrt.-nél volt környezetvédelmi mérnök. 2007-től mostanáig ugyanannál a vállalatnál dolgozott, csak annak neve és tulajdonosa változott az évek során: 2010-ig üzemfelügyeleti és környezetgazdálkodási osztályvezető volt a PANNONPOWER cégcsoportnál, majd a Dalkia Energia Zrt.-nél dolgozott környezetvédelmi és munkavédelmi vezetőként, végül a Veolia Magyarország Társaságcsoportnál volt környezetgazdálkodási vezető. 

Úgy tudjuk, a szakemberre a cégvezetői alapfeladatokon túl a 2021–2027-es uniós finanszírozási ciklushoz kötődő helyi fejlesztések tervezésében, előkészítésében, és a cégnél a városvezetés szándékai szerint tovább erősítendő városüzemeltetési funkciók bővítésében is számítanak.

Mivel az illetékes önkormányzati bizottságban információnk szerint megkapta a támogatást, a 22-ei közgyűlésen arról is szavaznak majd a képviselők, támogatják-e, hogy Bleszity Péter kerüljön a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. élére. Az 53 esztendős gazdasági szakember a pécsi egyetemen végzett okleveles szakközgazdászként. Pályáját az Axon Pénzügyi Zrt.-nél kezdte, majd a WVM Zrt. régióigazgatójaként folytatta. Számos, elsősorban gépjárműlízingeléssel foglalkozó, jelentős pénzügyi forgalmat lebonyolító cég ügyvezetője, területi vezetője, és irodavezetője volt. Több nagy bank kiemelt partnereként közreműködött a régió finanszírozási piacának kialakításában. 2018-tól 2019 őszéig a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. (PKK) értékesítési vezetője, utána, egészen mostanáig, ügyvezetője. Amennyiben a közgyűlés a ZSÖK élére emeli, a PKK új ügyvezetőjének kiválasztásáig eddigi vezetői feladatait is ellátja. A ZSÖK kulturális-művészeti stratégiáját a városvezetés szándéka szerint a jövőben az a Művészeti Tanács határozza majd meg, amelynek szintén a szeptember 22-ei közgyűlés alakíthatja ki döntésével a működési feltételeit. A helyi művészeti és kulturális élet ikonikus alakjaiból álló, kilencfős testület az önkormányzat és nem a ZSÖK szervezetéhez tartozik majd. A kulturális holding operatív működtetése tehát az ügyvezető, a hosszú távú kulturális-művészeti stratégia kialakítása pedig a Művészeti Tanács feladata lesz. Utóbbi kialakítása érdekében a kultúráért felelős alpolgármester, Bognár Szilvia, és a kulturális bizottság elnöke már megkezdte az egyeztetéseket. A tagok tevékenységükért nem kapnak díjazást.

hirdetés

Hirdetés