Újabb, 28 milliárdos projektben vesz részt a Pécsi Tudományegyetem

Az európai felsőoktatás megújítása és versenyképessé tétele a célja az Európai Bizottság kezdeményezésének, melynek keretében úgynevezett európai egyetemi szövetségek jöttek létre. Az összesen 85 millió eurós, tehát mintegy 28 milliárd forintos költségvetésből dolgozó konzorciumokba tömörült felsőoktatási intézmények témacsoportokon dolgoznak, Magyarországról 5 intézmény vesz részt a munkában, köztük a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A sok globális kihívás közül az egyik legnagyobb a nemzetköziesítés, mely a Pécsi Tudományegyetem kiemelt stratégiai céljai között szerepel, így a konzorciumban a nemzetköziesítési koncepció fejlesztését koordinálja. Az Európai Bizottság 5 millió eurós támogatásával indul útjára az European Digital UniverCity (EDUC) projekt.

A konzorcium vezetője a University of Potsdam (Németország). A tagok: University of Cagliari (Olaszország), Masaryk University (Csehország), University of Rennes 1 (Franciaország), University Paris Nanterre (Franciaország), Pécsi Tudományegyetem (Magyarország).

A szövetségben részt vevő felsőoktatási intézmények egy új, moduláris és rugalmas irányítási rendszert fognak kiépíteni, valamint összehangolják és átjárhatóvá teszik a saját képzési struktúráikat. További célkitűzés, hogy egy új online campus kialakításával, valamint a virtuális és fizikai mobilitás egyedi keverékével hosszú távon megvalósítsák a szövetség 160 ezer hallgatója és 20 ezer oktatója nagy részének mobilitását. A projekt részét képezi az is, hogy az öt ország nyelvét és kultúráját kölcsönösen beépítik egymás tananyagába, ez által is erősítve a közös identitás kialakítását.

Az európai értékek és identitás erősítésének érdekében a nemzetköziesítés témájában az alábbi irányok már most körvonalazódnak:
– közös mesterképzések megalapozása
– digitális tanulási lehetőségek, online kurzusok és közös tanulási platformok, egyetemek között is alkalmazhatóan
– kevesebb és egyszerűsített adminisztrációs teendők
– közös, európai hallgatói kártya

A cél, hogy minden európai hallgató a számára optimális tanulási terv alapján szerezhessen felsőfokú végzettséget az Európai Felsőoktatási Téren belül. A hároméves projekt végére egy olyan modell létrehozása és tesztelése a feladat, amely új irányt szabhat a közös európai felsőoktatásnak, miközben az egyes partnerintézmények nemzetközi láthatósága is erősödik. A PTE a szövetség nemzetköziesítési munkacsomagjának koordinálását végzi, amelyben a partnerek afrikai kapcsolatainak összehangolásától az interkulturális hetek szervezéséig számos közös projekt található.

A konzorcium első, a menedzsmentet és a költségvetést tárgyaló operatív ülésére a Pécsi Tudományegyetemen került sor, szeptember 16–17. között, közölte a PTE sajtóközleményben.

Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs