Újabb marakodás és alkudozás a pécsi ellenzéki oldalon

Kedden este közleményt juttatott el lapunkhoz az LMP megyei szervezete. Ebben azt közlik: meglátásuk szerint a Demokratikus Koalíció szétverte az ellenzéki együttműködést. Ugyanakkor az őszi önkormányzati választásra az LMP hajlandó a koordinációra, egyben javaslatukat is részletezték.

hirdetés

„A pécsi Fidesz megbuktatása alapvető feladat. Az ellenzék pártjai az elmúlt hetekben többet foglalkoztak saját magukkal, mint a pécsiek érdekével. Az LMP azon városokban, ahol tisztességes feltételeket támasztottak az ellenzéki szervezetek, részt vesz választási együttműködésekben, ez történik például Komlón. Ugyanakkor Pécsen olyan megállapodás körvonalazódik, ami nem visz minket közelebb a győzelemhez” – adta közre az LMP kedden este.

Az LMP közölte: „megdöbbenve vették tudomásul, hogy a Demokratikus Koalíció helyi szervezete, élén a város volt (szocialista) alpolgármesterével, szétverte a korábban létrejött ellenzéki együttműködést.”

A kialakult helyzetben az együttműködésből kiszorított LMP nem tehet mást, mint saját jelölteket és önálló listát állítani. A körzetekben ugyanakkor nyitottak vagyunk a koordinációra – közölte a zöldpárt.

Az LMP vállalja, hogy 8 körzetben visszalépteti jelöltjeit – olyan jelöltek számára, akik személy szerint nem vettek részt a 2009-ben megbukott, a várost eladósító városvezetésben, és egyetértenek egy zöld minimumprogram képviseletében. Az LMP azt közölte: „Vállaljuk továbbá, hogy nem állítunk polgármesterjelöltet, annak ellenére, hogy Péterffy Attilával kapcsolatos aggályainkat fenntartjuk. Cserébe azt várjuk el az ellenzéki szervezetekről, hogy két körzetben léptessék vissza jelöltjeiket pártunk javára, ami által biztosítható lesz a városban a zöld politika, a fenntarthatóság, a civil kontroll képviselete.

Minden olyan javaslatot támogatni fogunk, amely a pécsiek érdekét szolgálja. De nem asszisztálunk ahhoz sem, hogy korábban megbukott városvezetők térjenek vissza a hatalomba. Kíméletlenül rávilágítunk a mutyigyanús ügyekre, függetlenül attól, hogy azok mely időszakhoz, mely politikai oldalakhoz köthetők. A fejlődő, fenntartható, zöld Pécs megvalósításáért dolgozunk.”

„A döntés Péterffy Attila és csapata kezében van, mi elmondtuk a vállalásainkat, csak rajtuk múlik, hogy lesz-e teljes körű ellenzéki együttműködés Pécsen” – zárul az LMP közleménye.

Hirdetés