Újabb nagyvállalatok választhatják Pécset?

Varga Péter, a pécsi önkormányzat gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője már szeptemberi érkezésétől elkezdte szorosabbra fonni a kapcsolatot olyan nemzeti cégekkel, mint a Hungarian Outsourcing Association (HOA), a Hungarian Investment Promotion Agency (HIPA), és a Hungarian Export Promotion Agency (HEPA). Mindezen szakmai szervezetek célja ugyanis, hogy a külföldről Magyarországra érkező befektetőket beazonosítsák és kiközvetítsék a különböző helyszínekre. Például Pécsre.

hirdetés
Uránia Mozi

A főosztályvezetővel arról beszélgettünk, hogy áll most az egyeztetési folyamat, kik vesznek részt benne, illetve hogyan profitálhat Pécs és környéke ebből az együttműködésből.

– A nevezett cégek kedvező ajánlatokkal igyekeznek a külföldi vállalatok figyelmét megragadni, vonzóvá tenni az országot, valamint a különböző régiókat és városokat a számukra. Például vissza nem térítendő támogatást adnak munkahelyek létrehozására, adókedvezményeket ajánlanak fel, képzésekhez járulnak hozzá. Így jelenthetnek vonzó alternatívát befektetők számára. A pécsi városvezetés pedig jól felismerte, hogy érdemes szorosabb kapcsolatot tartani ezekkel a közvetítőpartnerekkel. Most azon dolgozunk, hogy megismerjük, mik azok a tényezők a vállalati döntéshozatali rendszerben, melyek alapján meghatározzák, hogy melyik lokációt választják. Minél jobban sikerül ezt megértenünk, annál jobb ajánlatokkal tudunk előállni, hogy egy-egy befektető Pécset válassza, hiszen országosan is nagyon nagy a verseny – így Varga Péter.

Elmondta, egy havonta megtartott konferencia keretében találkoznak a nemzeti befektetésösztönzéssel foglalkozó szervezetekkel, a helyi fontos szereplőkkel – mint a pécsi ipari parkok, az itteni vagyonhasznosító és városfejlesztési cégek – bevonásával. Így jött képbe a HOA is, ami az úgynevezett SSC-k (az angol Shared Service Center rövidítése, amelyet magyarul szolgáltató központnak hívunk) Magyarországra csábításával, és magyarországi érdekképviseletével foglalkozik elsősorban. A szolgáltató központok leginkább az ügyfélkapcsolat (call-centerek), IT-fejlesztés, pénzügyi szolgáltatás és humánerőforrás-menedzsment területein tevékenykednek.

– Pécs és a régió számára különösen érdekesek a szolgáltató központok, hiszen ezek általában nagy irodaházakban, jellemzően több nyelven beszélő fiatalokkal dolgozó cégek. Emellett természetesen nagyon lényeges az is, hogy gyártócégeket is tudjunk idehozni. Talán a legfontosabb a város szempontjából pedig az, hogy az itt végző magyar és külföldi egyetemistákat és a helyben maradásukat segítsük azzal, hogy több ilyen munkahelyet teremtünk. Hiszen akármennyire is szeretik ezt a várost, a versenyképes fizetés és a jó állás elengedhetetlen feltétele a hosszútávú letelepedésüknek. Mindazonáltal a megyében található multikulturális környezet és jól képzett munkaerő nagyon vonzó a cégek számára, ez komoly versenyelőnyünkké válhat a közeljövőben – fejtette ki a főosztályvezető.

A HOA-val közös munka eredményeképpen elkészült egy a város előnyeit részletesen bemutató prezentáció a potenciális befektetők számára – tette hozzá. Mint mondta, jelenleg úgy tűnik, hogy a képzett, jó ár-érték arányú és rendelkezésre álló munkaerő lesz a pécsiek kezében a legnagyobb aduász. Az is kiderült, hogy sok cég gondolkozik vidéki telephelyek nyitásában, így Pécsnek is jó esélye van új munkahelyek teremtésére.

A már Magyarországon lévő és tevékenykedő SSC-vállalatoknak például 25 százaléka tervezi a továbbfejlesztést és bővülést 2021-ben – ami ritka kincs – a már említett szolgáltatóközpontok ugyanis nem kerültek jelentős hátrányba a koronavírus-járvány miatt. A városvezetés azon van, hogy Pécsett megteremtse az infrastrukturális követelményeket is, például megfelelő irodaházakat alakítson ki – mondta a szakember.

Végül elárulta, a szektor humán erőforrás ellátását biztosító Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) és a szabad munkaerőkapacitásokat megyei szinten is nyilvántartó Pécs-Baranyai Kereskedelmi Iparkamarával is szoros együttműködést alakítottak ki a témában, hogy a lehető legsikeresebb legyen az egyeztetés és a megvalósítás is.

Kiemelt képünk illusztráció.