Ahogy az elmúlt években, úgy idén is csúcsokat dönt a Made in Pécs Fesztivál: minden eddiginél több, szám szerint 137 pécsi együttest láthatunk a belvárosban, ráadásul már 7 helyszínen. Plusz jön pár nagy név Józsefvárosból, és három remek eszéki bandát is megismerhetünk.

Mindenki számára érthető és nyilvánvaló okokból az idei – immár hatodik – Made in Pécs Fesztiválon fellépő zenekarok nem télen, hanem nyáron, július 17-én csapnak a húrok közé: szombaton a megszokott 6 helyszín helyett összesen 7 belvárosi szórakozóhelyen ünnepelhetjük újra együtt a pécsi könnyűzenét egy olyan, országos szinten továbbra is páratlan koncertsorozat keretében, ami ráadásul ugródeszkát is jelenthet a friss, fiatal, kezdő helyi zenekarok és zenészek számára.

Szél Tomi, Andl-Beck Boróka, Gellai Gergő és Csordás Kata a sajtótájékoztatón

Az idei Made in Pécs Fesztiválra a szervezők több újdonsággal készültek, amelyeket július 15-én ismertettek, értelemszerűen a Made in Pécs Caféban.

Gellai Gergő, a fesztivál főszervezője az eseményen elmondta, hogy eddig minden évben nőtt a fellépő zenekarok száma, így volt ez idén is:

szombaton reggel 10 órától összesen 137 pécsi zenekart áll színpadra a 7 helyszínen.

– Azt gondolom, hogy minden zenész és az egész város is nagyon magáénak érzi ezt a fesztivált, amelynek célja idén is az, hogy bemutassa a sok nagy és ismert pécsi zenekar mögött húzódó széles zenei hátországot – mondta, hozzátéve, hogy a megszokottak szerint most is pörgős lesz a program, minden zenekar 20 percet zenél majd, ami kevésnek tűnhet, de ennyi idő alatt bőven „meg lehet itt mutatni mindent”.

Gellai Gergő: a cél bemutatni a nagy pécsi zenekarok mögötti hátországot

Pár éve már hagyomány, hogy a fesztivál egy izgalmas zenei színtérrel rendelkező külföldi várost is vendégül lát: voltak már itt Liverpoolból és Bécsből is zenekarok, most pedig Eszékről érkezik Pécsre három együttes. Emellett idén is megmutathatja magát néhány hazai – de nem pécsi – banda is, most épp Budapest Józsefváros kerületéből.

Az eszéki vendégegyüttesek: Mr. Dog (Trafik, 16.10), Blue Tambura Duo (Szabadkikötő, 13.30), Vanja I Nesvil Funk (Pécsi Est, 00.30)

A józsefvárosi vendégegyüttesek: Dos Diavolos – Ganxsta Zolee & Takács Vilkó (Made in Pécs Café, 10.00), Ökrös Károly és zenekara (Nappali, 10.00), Animal Cannibals (Pécsi Est, 10.00)

– Tudatosan tesszünk nagyobb neveket a reggel 10 órás idősávba, azért hogy meggyőzzük a közönséget arról, hogy megéri már ekkortól rászánni az egész napot a fesztiválra, és hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem csak este lehet koncerteket nézni – mondta Gellai Gergő.

Csordás Kata, a horvát-magyar együttműködésben létrejött PArt projekt kommunikációs menedzsere és az eszéki vendégzenekarok koordinátora kiemelte, hogy a PArt projekt célja a két ország kulturális színterének, kulturális életének bemutatása és közelebb hozása, amelynek természetesen részét képezik a könnyűzenei programok is.

-Már a projekt tervezési szakaszában azon gondolkodtunk, hogy milyen jó lenne, ha ezeket a horvát koncerteket a Made in Pécs Fesztivál keretében tudnánk megvalósítani. Szerencsére Gergőék nyitottak voltak, így lett Eszék az egyik vendége a programnak – mondta.

Andl-Beck Borókának ez lesz az első fesztiválja

A sajtótájékoztatón részt vett Széll Tomi, a Juniper Launches frontembere, aki eddig az összes Made in Pécs Fesztiválon zenélt már. Mint mondta, számára már csak azért is kifejezetten fontos a rendhagyó rendezvény, hiszen életében először az első fesztiválon játszott közönség előtt, ami – folytatta – nagy segítség volt abban, hogy a zenészi pályán „tovább tudjon menni”.

– A Made in Pécs Fesztivál olyan egyedülálló fesztivál, amire ha egyszer eljössz, mindig vissza akarsz rá jönni. Megvan itt az a pécsiség-életérzés, ami sokak szerint elcsépelt, de aki ismeri, aki benne van, az tudja, hogy tényleg létezik. Szerintem nagyon jó egy kezdő előadónak vagy zenekarnak az, hogy itt 20 percbe kell sűríteni a programot, hiszen így el kell dönteni, hogy mik azok dalok, amik igazán fontosak számukra – mondta a fesztiválon először fellépő Andl-Beck Boróka, azaz boebeck, akinek egyébként ez lesz a második nyilvános koncertje (18.10-kor a Made in Pécs Caféban).

A fesztivál helyszínei: Made in Pécs Café, Nappali, Pécsi Est, Sárkány Barlang, Trafik, Ti-ti-tá, Szabadkikötő

A fesztivál ingyenes, de a helyszínekre csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni (az igazolványt egyszer kérik el, ezután a látogatók karszalagot kapnak, amivel minden helyszínre beléphetnek).

A részletes program a fesztivál Facebook-oldalán található, de segítünk: