Újra kapható Pécs legendás ünnepi söre, a Három Királyok!

A Pécsi Sörgyár ünnepi kiadása, a karácsony ihlette Három Királyok nemcsak azért különleges, mert több évtizedes pécsi múltra tekint vissza, hanem mert ízében és aromáiban is egy egyedi italnak számít. Nem telhet el tél anélkül, hogy a Három Királyok ne kerüljön palackba Baranyában, idén november végén már beszerezhetjük a sörkülönlegességet.

A pécsi sörimádók az elmúlt időszakban nagyon örülhettek: a Pécsi Sörfőzde szeptemberben piacra dobta a Pécsi APA-t, egy nyíltkádas erjesztéssel készülő, szűretlen, felsőerjesztésű kraft sörkülönlegességet, októberben pedig egy újabb remek termékkel kápráztatta el a pécsi és a magyar közönséget: a Pécsi Prémium Lager sör gluténmentes változatát készítették el. Novemberben – a már megszokott módon – újra palackokba kerül a Három Királyok sör, mely több évtizedes múltra tekint vissza, és pécsi hagyomány is fűződik a sörhöz és a pécsi adventi időszakhoz.

Máté evangéliumának gyermekségtörténetében olvashatunk egyedül a keletről érkezett mágusokról, akik egy csillagot követve keletről érkeztek Betlehembe, hogy hódoljanak Jézusnak, a zsidók új királyának. A napkeleti bölcseket szokás háromkirályoknak is nevezni, de a keresztények névvel is illetik őket: Gáspár, Menyhért és Boldizsár.

– A karácsonyt megelőző advent a várakozás időszaka, amikor az emberek tradicionálisan nehezebb, magasabb alkoholtartalmú söröket szoktak fogyasztani. Az ünnepi időszak alatt általában már hideg, téli idő uralkodik, ekkor jobban esik egy nehezebb, ünnepi kiadású italt inni – mondja Szemerey Zoltán, a Pécsi Sörfőzde igazgatója. Hangsúlyozza, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő Három Királyok nem az egyetlen ünnepi sör a világon, de Magyarországon igazi különlegességnek számít.

Ahogy Hanák Dávid Tamás, a Pécsi Sörfőzde sörmestere elmondja, egyelőre a hagyományokhoz híven elsősorban Pécsen és Pécs vonzáskörzetében kapható a Három Királyok, és viszonylag hamar el is kapkodják a sörszeretők, ugyanis kifejezetten limitált kiadásban, mindössze egy, maximum két főzettel készül csak belőle. A különleges ital a készlet erejéig elérhető, noha sokszor nagyobb az igény rá, és még karácsony után is keresik a boltok polcain.

– A Három Királyok egy hagyományos receptúra alapján készülő, 6,3 százalékos alkoholtartalmú, igen testes, nyíltkádas, alsóerjesztésű sörfajta. A karácsony ihlette nedűnek mély borostyánszíne van és fehér habkoronája, különleges aromái miatt méltán az ünnepi asztalon a helye – teszi hozzá a sörmester. Elmondja, hogy a sör egyedi ízélménye abban rejlik, hogy egy hosszabb erjesztési eljárással készül, ez a hosszú érlelés, a kondicionálás pedig teljesen más íz- és aromaanyagokat tesz hangsúlyossá a termékben.

Régre nyúlik az a pécsi hagyomány is, miszerint az adventi vásár kezdetekor csapra verik a Három Királyok sört, mégpedig egy különleges fahordóból.

Tavaly Páva Zsolt, Pécs polgármestere verte csapra a Három Királyokat

Szemerey Zoltán azt is elárulta, hogy nem állnak le a fejlesztéssel, hiszen hosszú idő után újra sikerül közösen dolgozni egy profi szakmai tanácsadó testülettel, akiknek köszönhetően újra nagy hangsúlyt fektet a Pécsi Sörfőzde a kutatásfejlesztésre a legmagasabb szintű szakemberek bevonásával.