Az ugrálókötelezésről leginkább a népi gyerekjáték juthat eszünkbe, vagy az amerikai filmekben látott, két kötéllel végzett játszótéri játék. Bár könnyűnek tűnik, a kötélugrás erőt, állóképességet és gyorsaságot megkövetelő, akrobatikus elemekben gazdag mozgásforma. Idén második alkalommal Pécsett szervezik az Országos Egyéni és Páros Kötélugró Bajnokságot, melyre több mint kétszáz versenyző érkezik országszerte.

hirdetés
Uránia Mozi

Az általános iskolában játszott ugrálókötelezéstől merőben eltér a versenyszerű kötélugrás, hiszen mondanunk sem kell, ez utóbbi egy sokkal komplexebb, látványosabb mozgásforma. Alapvetően ugrálókötelet küzdősportolók, bokszolók is használnak kiegészítő edzések során, mivel tökéletes erőállóképesség-fejlesztő mozgásforma.

Forrás: clevelandsports.org

– A kötélugrás sportként jóval több mint udvaron játszott tevékenység, vagy a bokszolók körében ismert ugrókötelezés. A zenére végrehajtott gyakorlatok rendkívül összetettek. Nagyon fontos a koncentráció, a kreativitás, a ritmusérzék, a gyakorlat összehangolása a zenével, és a látvány fokozása a táncos- és tornaelemekkel. Ezen kívül a versenyen hangsúlyos a bemutatott elemek nehézsége is. Számtalan variációja van annak, miként tudja a sportoló egy ugrás alatt többször is áthajtani a kötelet maga alatt, forgatni maga körül – mondja Dobri Mercédesz, a Szalántai Kötélugró Sportegyesület egyik edzője.

A kötélugrásban több versenyszám is van. Az egyik legobjektívebb kategória a gyorsasági versenyszám, mely során egy adott időn belül – 30, 90 vagy 180 másodperc – kell minél többet ugrani, futólépéshez hasonló mozgásban. Vannak továbbá egyéni, páros kategóriák, és négyes, ötös formációkban bemutatott versenyszámok is.

Ahogy Dobri Mercédesz elmondja, a magyarok nemzetközi szinten is nagyon jól szerepelnek kötélugrásban, rendszeresen vesznek részt Európa- és világbajnokságokon.

Forrás: clevelandsports.org

A verseny a nézők számára nyitott!

Szalántán hosszú évekig informális keretek között működött egy csapat 10-20 fővel, mely 3 éve alakult sportegyesületté és csatlakozott a Magyar Ugrókötelesek Szövetségéhez, tavaly óta pedig 40 főre gyarapodott az ugrálókötelesek száma az egyesületen belül, ugyanis az ECK pályázatának köszönhetően Harkányban és Alsószentmártonban is vannak már edzések. Így adódott a lehetőség, hogy 2018-ban a Szalántai Kötélugró Sportegyesület szervezze meg az országos bajnokságot Pécsett, melynek természetesen idén is van folytatása. A megmérettetésre Pécsett, a Gandhi gimnáziumban kerül sor, november 23–24-én.

Az idei bajnokságra 19 város több mint kétszáz versenyzője nevezett a kisgyerekektől a felnőtt korcsoportokig különböző kategóriákban, az egyéni és páros versenyszámokig, melyek már igen látványosak a nézők számára is. Dobri Mercédesz hangsúlyozza, az esemény azért is kiemelkedő jelentőségű, mert 2018-ig közel tizenöt éve nem volt hasonló megmérettetés Pécsen, sem a régióban, az idei viszont 2 éven belül a második. Az, hogy november 23–24-én Pécsett csaphatnak össze az ország legjobbjai, a Szalántai Kötélugró Sportegyesület munkáját dicséri.

A versenyt bárki ingyenesen megtekintheti, és érdemes is, hiszen rendkívül látványos gyakorlatoknak lehetünk szemtanúi.