Második alkalommal hirdetik meg a kisiskolások körében nagy népszerűségnek örvendő népmese-vetélkedőt. A vetélkedősorozatot az elmúlt évben először rendezték meg a 80 millió forint összköltségvetésű Pécsi Kulturális Központ által elnyert EFOP-3.3.4-17-2017-00026 azonosítószámú „NépmesePont Pécsett, a kultúra városában” című projekt keretein belül.

hirdetés
Uránia Mozi

A program során a résztvevők saját kutatásuk felhasználásával fedezhetik fel a népmesék világát. A megszerzett ismereteik segítségével saját maguk által illusztrált „népmesét” alkothatnak, melyet a vetélkedő döntőjében a nagyközönség előtt be is mutathatnak.

Népmesemondás és a készített illusztráció kivetítése a tavalyi döntőben

A népmese-vetélkedő 2019 márciusában veszi kezdetét, és a 3 forduló feladatainak sikeres megoldása után 2019 decemberében megrendezett döntővel zárul. Az első fordulóban (2019. március-május) online felületen közzétett játékos feladatok megoldásán keresztül ismerkednek meg a versenyzők a magyar népmesék világával. Az online fordulók során népmesei motívumokat, népmesei tanulságokat kell gyűjteniük. A vetélkedés második része a nyári szünetben és az új tanév első hónapjában (2019. június-szeptember) zajlik. Ekkor a résztvevőknek egy népmesei elemeket tartalmazó saját mesét kell megfogalmazniuk, és az általuk készített illusztrációkkal gazdagítaniuk. Az őszi-téli fordulóban (2019. október-december) a tanulók egy szabadon választott népmesét, és a saját maguk által megfogalmazott mesét adnak majd elő a Pécsi Kulturális Központban kialakított NépmesePontban. A mesemondás közben az illusztrációkat is kivetítik. A fordulók megkezdéséről és lezárulásáról a résztvevők e-mailen keresztül értesülhetnek.

A verseny során mindazon résztvevő, aki valamennyi fordulóban részt vesz, díjazásban részesül. A kategóriák legjobbjai Népmese táborban való részvételt, valamint értékes ajándékcsomagokat nyernek. A legjobb meseíró, a legjobb mesemondó és a legjobb illusztrátor különdíjban részesül.

Díjátadó az első népmese-vetélkedő döntőjében

A vetélkedőre a Baranya megyei 3-8. osztályos tanulók a vetelkedo.pecsinepmese.hu oldalon való regisztrációt követően, 2019. február 27. és 2019. március 29. között jelentkezhetnek, 2 kategóriában. Az I. kategóriában a 3-5. osztályosok, a II. kategóriában a 6-8. osztályosok mérhetik össze tudásukat.

A színvonalas esemény szervezésével kapcsolatos feladatok ellátását, a több mint egy évtizedes kulturális és közművelődési versenytapasztalattal rendelkező Sopianae Kulturális Egyesület biztosítja. (x)