Újra vonatozhatunk Pécsről Eszékre!

Hatévnyi szünet után újraindult a vasúti személyforgalom Pécs és Eszék között. A 2018/19-es menetrend alapján naponta négy vonat közlekedik Pécsről Pélmonostorra és vissza. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az első Pécsre befutó szerelvényt fúvószenekar köszöntötte ünnepélyes keretek között.

– Nyár elején fogalmazódott meg a két város vezetésében, hogy ezt a hiányt pótolnunk kell. Rekordsebességgel, hat hónap alatt sikerült elintézni, hogy be is gördüljön az első szerelvény Pécsre – mondta Páva Zsolt. Pécs polgármestere hozzátette: abban bízik, hogy ez a régió és városok közötti kapcsolatának is fontos eleme lesz.

Ez az első szerelvény, ami Eszékről érkezett Pécsre. Hatévnyi szünet után újraindult a vasúti összeköttetés a két város között.

A két város közötti vasúti összeköttetés még tovább erősíthet a testvérvárosi kapcsolaton – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere

Pécs és Eszék több mint 40 éve testvérváros, szoros kulturális és gazdasági szálak is összekötik a magyar és horvát települést, ami a vasúti összeköttetés újraindításával még tovább fejlődhet.

– Megéreztük, hogy a két város között hat évig szünetelt a vasúti összeköttetés. Most mind kulturális, mind gazdasági szempontból megtörténhetett a konkrét előrelépés, ami a két testvérvárost erősítheti – mondta Ivan Vrkic, Eszék polgármestere. 

Taps és tánc a Pécsi Vasútállomáson: megérkeztek az első utasok Eszékről

A 2010 utáni döntések értelmében számos kishatárforgalmú összeköttetés szűnt meg, amely többek között három horvát-magyar vasúti határátkelő forgalmát is érintette. Leállt Kotor és Murakeresztúr, Kapronca és Gyékényes között, valamint Pélmonostor és Magyarbóly között a forgalom. Ez utóbbinál pedig áldozatul esett a Dráva Intercity is, amivel Szarajevótól Budapestig lehetett eljutni.

Az elmúlt években Kapronca és Gyékényes között már visszaállították a személyi forgalmat.
Veszprémi László, a MÁV stratégiai és fejlesztési főigazgatója az eseményen kiemelte, a kormány további lehetőségeket is vizsgál annak érdekében, hogy bővítse a meglévő közlekedési kapcsolatokat.

Napi négy pár vonat Pécs és Eszék között

Pécsről Pélmonostorra napi négy vonat közlekedik, a menetidő 1 óra 24 perc, a határnál lévő 20 perces várakozási idővel együtt. Innen közvetlen csatlakozással további 20 perc alatt lehet Eszékre eljutni.

Hirdetés