A napokban jelentették be, hogy Pécset választotta új gyárának helyszínéül a német autóipari óriáscég, a thyssenkrupp. A cég tájékoztatása szerint az új gyár építése már szeptemberben elkezdődik, egy ultramodern üzemet építenek 17 milliárd forintos beruházással.

hirdetés

Ha valaki csak egy kicsit is járatos az autóipar világában, az tudja, a német thyssenkrupp az ágazat meghatározó szereplője, bár nem csak az autógyártás terén cseng jól a cég neve. Néhány adat, ami ezt bizonyítja: a társaság majdnem 80 országban van jelen, világszerte mintegy 160 ezer alkalmazottja van, a tavalyi árbevétele pedig meghaladta a 42 milliárd eurót (forintra átszámolva még döbbenetesebb az összeg: 13 ezer milliárd forint).

A napokban jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági miniszter és Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp autóipari területének magyarországi ügyvezetője, hogy a német cég Pécsett épít új gyárat több mint 17 milliárd forintos beruházással. Nem túlzás azt állítani, hogy a gyár ultramodern lesz, és az autóipari szektor legkorszerűbb termékeit készíti: a német cég közlése szerint főtengely- és elektromotor-alkatrészeket állítanak majd elő Pécsett. Ahogy a thyssenkrupp közölte, az utóbbiakat eddig csak Németországban gyártották, azaz a pécsi gyár ebben is különleges lesz.

Sokáig várni sem kell a beruházásra, a thyssenkrupp közlése szerint már szeptemberben elindul az építkezés a Déli Ipari Parkban, jövőre a sorozatgyártás kezdődik az új pécsi gyárban.

A pécsi üzem látványterve

A bejelentés kapcsán Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt közölte, a város újraiparosodásában fontos mérföldkő a nagyvállalat épülő gyáregysége, amelyben 200-an dolgozhatnak majd. Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője a budapesti bejelentésen úgy fogalmazott, bizakodhatunk abban, hogy a világcég bővíteni fog Pécsett, és ez a 200 fős állomány emelkedését is jelenti.

A thyssenkrupp magyarországi tevékenysége valóban folyamatos fejlesztést jelent, például a debreceni gyáruk elkészülte után, ahogy a helyi lap, a dehír.hu írta, máris nekiláttak a bővítésnek, azaz a második ütemnek. A cég egyébként a magyarországi központjaiban az elmúlt három évben 50 milliárd forint értékű beruházásokat hajtott végre.

Ebből a rövid videóból, amely a már működő hazai egységeket mutatja be, kiderül, milyen technológiával dolgozik a thyssenkrupp, és így képet kaphatunk arról is, milyen ultramodern gyár épül majd Pécsett is:

Ezzel a videóval pedig bepillanthatunk a cég hazai működésébe:

hirdetés

Hirdetés