Unod magad otthon? Ez a pécsi járvány-kvíz pont neked való!

Sajnos szeretett városunk régebben is érintett volt nem egy nagy járvány által, most pedig mindenki a koronavírustól retteg az országban, így Pécsett is. Lássuk, mennyire vannak képben olvasóink a témában írt cikkeinkkel! Vigyázat, némely kérdés elég cseles, és tényleg ismerni kell irományainkat a sikerhez. 

Tudjuk, hogy majdnem mindenki állatira unatkozik otthon, szóval itt ez a rövid kvíz, melynek segítségével érdekes és hasznos információkat kaphatunk a Pécset érintő történelmi és aktuális járványokról.

hirdetés

Hajrá!

Eredmény

-
hirdetés

hirdetés

#1 A Havihegyi templomot és a Széchenyi téren álló Szentháromság-szobrot hálaadásul emelték a pécsiek. Miért??Csak egyetlen helyes válasz létezik.

Mind a Havihegyi templomot, mind a Széchenyi téren álló Szentháromság-szobrot a pestisjárvány után emelték, hálaadásul, amiért sikerült átvészelniük a vészterhes időszakot.

#2 Lapunk beszámolt róla, hogy Pécsen három durva, nagy járvány is végigsöpört anno. Melyek voltak ezek?

A történelem folyamán számos olyan világjárvány pusztított, amely emberéletek millióit követelte. Pécsett a pestis, a kolera, valamint a diftéria komoly gondokat okozott, erről ITT írtunk bővebben.

#3 Hogy hívják a pécsi koronavírus-kutató akciócsoport vezetőjét??Csapatával folyamatosan szuper eredményeket érnek el.

Jakab Ferenc professzorról van szó, aki nemrég beszélt a már meglévő gyógyszerek koronavírussal szembeni hatékonyságáról, és arról is, hogy védetté válik-e a vírussal szemben az, aki már felgyógyult a betegségből. Az interjút ITT közöltük. 

#4 Mely telefonszámon kérhetünk tájékoztatást a koronavírusról??Ne a segélyhívó számot terheljük!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámain ingyenesen kérhet információt és tanácsot bárki az alábbi telefonszámokon: 06 80 277-455 és 06 80 277-456. Erről ITT írtunk.

#5 A pécsi klinikára a járványhelyzet miatt kísérők, így az apukák is csak komoly védőfelszerelésben mehetnek be. Mi NEM tartozik ezekhez??Beugratós, vigyázat!

A járványhelyzetre tekintettel a klinika kiadványa szerint a szülő nő kísérője csak akkor mehet be a klinika területére, ha visz magával (adni nyilván nem tud a kórház, hiszen erre nincsen kapacitás) egy FFP3 (nem pedig FFP2, ahogy a válaszok között szerepelt) arcmaszkot, öt pár AIDS egyszer használatos gumikesztyűt, egy védőszemüveget, két pár egyszer használatos cipővédőt és kettő szett szintén egyszer használatos kétrészes zsilipruhát. Bővebb infó ITT.

#6 Mely hashtaggel látja el közös projektjük életbe hívása óta posztjait a Pécsi Nemzeti Színház, a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Harmadik Színház?

A veszélyhelyzet miatt kiürültek a színházak, a koncerttermek. A város legnagyobb művészeti társulatai ezért összefogtak, hogy online kulturális tartalommal lássák el a közönséget. Annak érdekében, hogy a kulturális tartalmak minél szélesebb körben népszerűvé váljanak, a résztvevő társulatok nem csak saját projektjeiket osztják meg a felületeiken, hanem a partnerekét is. Tulajdonképpen egy közös csatorna jön létre, melynek tartalmait a #pecsikulturaliscsatorna jelöléssel látja el mindenki, így könnyen megtalálhatóak lesznek. IDE KATT a részletekért.

#7 A járvány alatt keményen dolgozó egészségügyisek előtt tiszteleg a pécsi tévétorony minden este. Hogyan?

Az új koronavírus-járvány végéig este 8 és negyed 9 között a torony nemzeti színekben „tapsol”, azaz pulzál minden nap. Ezt a polgármester jelentette be, amiről ITT írtunk.

#8 Egy könnyű kérdés: Honnan indult az időközben Magyarországon is áldozatokat szedő új koronavírus-járvány??Sajnos nem segíthetünk. Ezt szinte mindenki tudja, gyerünk!

Az első eseteket 2019 decemberében fedezték fel a kínai Vuhan városában.

#9 A pécsi Halott Pénz dalát választotta a járvány elleni összefogás egyik országos jelképének a Rádió 1. Melyik ez a szám??Ha ismered a zenekar klipjeit, ebből a képből azonnal rájössz a helyes válaszra.

Bizony, erről ITT számoltunk be korábban.

#10 Hány kurzus közül választhatnak a koronavírus miatt a PTE által létrehozott digitális tánctér látogatói?

16 különböző tánc-, torna- és aerobikóra közül választhatunk: alakformáló táncaerobik, hastánc, hip-hop, horvát, szerb, makedón táncok, kizomba, kubai salsa, latin freestyle aerobik, latin táncok, party rock and roll, showtánc, szenior torna, ülő tánc, kétféle társastánc és zenés torna. Részletek ITT. 

#11 Mi a neve a pécsi önkormányzat a koronavírus megjelenésekor az idősek megsegítésére létrehozott programjának??Aki rendszeresen olvas minket, annak bizony tudnia kell!

Egyedülálló rendszert talált ki az önkormányzat, hogy védje az idősöket, a koronavírus által leginkább veszélyeztetett korosztályt: a Program A Pécsi Idősekért (PAPI) segít nekik úgy megoldani az élelmezést, gyógyszerek beszerzését, hogy ki sem kell mozdulniuk otthonukból. ITT mutatjuk a részleteket.

Kiértékelés!
hirdetés

Hirdetés