Érdekes, látványos, információkban gazdag statisztikákat adott ki a Központi Statisztikai Hivatal a napokban. Tizenhét európai nemzet lakosságának úgynevezett „időmérlegét” készítették el, ami 0-24 óráig bemutatja a különféle tevékenységekre fordított időt tematikusan. A folyamatosan mozgó grafikonokon egy ezer fős mintanépesség átlagos napját láthatjuk különböző pontok köré sokasodva, úgy mint: étkezés, alvás, szórakozás, házimunka, fizetett munka stb. A két oszlopra bontott képernyőn össze tudjuk hasonlítani bármely két ország adathalmazát a tizenhét közül.

Nagyon érdekes kis tényekre lehet bukkanni: mikor alszanak el a svédek, mikor végeznek a munkával az olaszok, a lakosság hány százaléka néz tévét este tíz óra után Észtországban. És mindezt össze is hasonlíthatjuk a mi adatainkkal. Kiragadtunk pár érdekesebb példát!

Vallásgyakorlás

A kulturális különbségek is tisztán kirajzolódnak egyes esetekben. Hazánkban a vallásgyakorlás 0-24 óráig átlagosan olyan fél-egy százalék körül mozog, a híresen vallásos lengyeleknél ez eléri a 3-4 százalékot, az iszlám Törökországban pedig napközben alulról veri a 7-8 százalékot is.

Későn jön az étvágy Romániában

Csak hogy mennyire megoszlanak otthoni szokásaink is: a szomszédos Románia esetében az étkezések időpontjában és arányában érdekes eltérés van a mi mutatóinkhoz képest. Reggel és délben majdnem kétszer annyian eszünk itt, mint Romániában – 12 óra után egy kevéssel a magyarok több mint 32 százaléka fogyasztja el ebédjét, ugyanekkor szomszédaink 15,7 százaléka étkezik. És nincs szó arról, hogy pusztán később ebédelnének, a délutáni órákban is picit föléjük kerekedünk – persze messze nem ekkora számokkal. Az érdekes viszont az, hogy Romániában valamiért estefelé megkordulnak a gyomrok és az este folyamán ők esznek kétszer annyian, mint a magyarok. Kilenc óra után szomszédaink majdnem tíz százaléka „vacsorázik”, míg itthon csak 4 százalék. Házimunkát is jóval nagyobb arányban végeznek ebben az idősávban.

Sokaknál este, tévézés közben jön meg az étvágy

Korán kelésben mi vagyunk a királyok

Amíg Romániában esznek este, közülünk már sokkal többen alszanak. Az olaszok szeretnek „baglyozni”: éjfélkor nálunk a lakosság majdnem 93 százaléka alszik, náluk ez csak 73 százalék. Helyette sokkal többen tévéznek, űznek mindenféle szabadidős tevékenységeket. Persze tovább lustálkodnak is: hat órakor már csak hatvan százaléka alszik a magyaroknak, az olaszoknál még tízből kilenc ember alussza az igazak álmát. Az összes mediterrán államnál ez figyelhető meg, illetve érdekes, hogy a belgák és a hollandok is sokáig maradnak ágyban.
Végigfutva a nem túl nagy adatbázison, végül az is kiderül: a magyarok kelnek a legkorábban.

Mit csinálunk mi és mit a spanyolok este hat órakor?

A déliek a legsportosabbak

Amikor a sportolás szóba esik, jön a kritika is, hogy sokkal kevesebbet sportolunk, mint kellene. Ez természetesen igaz, de nem szabad azt gondolni, hogy annyira rosszul állnánk. A 17 órás csúcsidőszakban, amikor a legtöbben sportolnak, százból négy magyar teszi ezt, amivel a mezőny felső feléhez tartozunk, kicsivel az átlag felett. A déli országok magasan nyerik a kategóriát: az olaszoknál nyolcan, a spanyoloknál heten végeznek valamilyen mozgást száz főre lebontva.

Fontos a mozgás a hétköznapokban is – ebben nem jeleskedünk

Vannak kissé meghökkentő adatok is: a KSH adataiból például kiderül, délelőtt 11 órakor a magyarok egyharmada valamilyen házimunkát végez. Ebben is mi vagyunk az elsők.

Ezeken kívül még számos érdekes adat leolvasható az oldalon, és ha nem is szeretnénk kiragadni belőle statisztikákat, jó móka szemügyre venni a folyamatosan mozgó, embercsoportokat jelölő pontocskákat.

A látványos időmérleget pedig IDE KATTINTVA lehet nézegetni!