Vári Attila: a sikerhez kemény, következetes munka kell

Sikerekről, családról, a pécsi önkormányzat sportfeladatait ellátó PSN Zrt. vezérigazgatójaként vállalt feladatairól is beszélt a Nemzeti Sportnak a kétszeres olimpiai bajnok pécsi vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Vári Attila. 

Vári Attila hétéves korában öttusázóként kezdett ismerkedni a sporttal, viszont nem igazán ment neki a futás, ezért váltott – derül ki a sportlap hétvégi mellékletéből. Először 1984-ben került a vízilabda közelébe, szerencséje volt, csak magassága miatt kerülhetett be a csapatba. Tehetségére később derült fény, arról viszont csak álmodni mert fiatal sportolóként, hogy majd az egész ország emlékezetébe bevésheti magát. Az álom teljesült, a 2000-es sydney-i olimpia döntőjében dobott feledhetetlen góllal vált híressé. 2004-ben már rutinosabban labdázott és nyert olimpiát a szerinte legerősebb csapattal, amiben valaha játszott.

A sportoló a vele készült interjúban hangsúlyozta, ha most lenne gyerek, akkor is a vízipólót választaná, sőt kicsit irigykedik is a mai gyerekekre, hiszen a jobb körülmények hozzátesznek a nagy sikerek eléréséhez, de a sikerhez ettől függetlenül következetes, kemény munkán át vezet az út.

Hangsúlyozta azt is, szerinte a tanulást és a sportot igenis össze lehet egyeztetni, habár áldozatokat is kell hozni. Visszaemlékezett rá, hogy ő is minden reggel ötkor kelt és még a téli mínuszokban is beleadott mindent a medencében, majd a nap további részében az iskolában is helytállt.

Kiemelte továbbá, utánpótlásképző munkájában fontosnak tartja a játékosok támogatását az egyetemi végzettség eléréséhez, a szakemberek munkájának segítését, valamint azt, hogy szerinte nemzetközi példákat és más sportágak gyakorlatát is szükséges elemezni a vízilabda fejlesztésének érdekében.

– Akárhonnan közelítek, a lényeg a fiatalok minél szélesebb körű képzése, beleértve a sportszakmát és az iskolázottságot, a műveltséget, gyors gondolkodást is – foglalta össze.

Vári Attila kitért arra is, Pécsett összességében több százezres létszámú látogatót mozgatnak meg különböző rendezvényeken, és büszkén sorolta fel, kilenc év alatt milyen nagy eredményeket ért el a pécsi önkormányzati sportcéggel: tizennégy létesítményt üzemeltetnek, az ország egyik legnagyobb és egyre eredményesebb sportiskolája is az övék, ráadásul ők az egyetlen sportszervezet az országban, amely téli, nyári, és paraolimpiai érmes olimpikonnal is büszkélkedhet.

Az olimpiai bajnok magánéletéről is beszélt a lapnak, elmondta, gyermekei mindketten kézilabdáznak és bizony van rá példa, hogy egy-egy meccs után kikérik édesapjuk véleményét arról, mi sikerült jól és min kellene esetleg változtatni legközelebb. Habár szakmai tanácsokkal ebben a sportágban nem tudja ellátni őket, csapatjátékról mindenképp hasznos tippekkel szolgál a fiataloknak.

– Egyszer a fiammal jártam a Magyar Vízilabdaszövetség székházában, ő kérdezte, milyen érzés elnökként irányítani a szövetséget. Nem tudtam válaszolni a kérdésére, csak azt érzem, hogy szerencsés vagyok, hogy azokkal dolgozhatok együtt, akikkel felnőttem. Szeretném méltóképpen végrehajtani a feladatomat, mert a korábbi elnök, Kemény Dénes a szövetség élén is magasra tette a lécet – mondta a sportoló az interjúban.

Hirdetés