A városi tőkealap keretében a közeljövőben 4 ígéretes projektterv is zöld utat kaphat.

Ahogy azt korábban többször megírtuk, az önkormányzat a helyi gazdasági-pénzügyi szféra együttműködésével gazdaságfejlesztési alapot, egészen pontosan egy 3 milliárd forintos városi tőkealapot hozott létre, amelynek célja, hogy a városban, valamint a térségben működő vállalkozásokat helyzetbe hozza a következő uniós fejlesztési ciklusban. A Magyar Nemzeti Bank által idén júliusban bejegyzett Pécsi Városi Tőkealap 3 milliárdos forrását a Magyar Fejlesztési Bank csoportjához tartozó MFB Invest Zrt. biztosítja. A tőkealapból nyújtott támogatást a vállalkozások 50 millió forint alatt egyszerűsített és gyorsított bírálati folyamattal igényelhetik (de 1 milliárd forintig lehetséges 50 milliónál nagyobb összeget is igényelni, hosszabb ideig tartó egyedi elbírálással).

Az alap nyújtotta lehetőségekről legutóbb szeptember 30-án tartottak tájékoztatást és szakmai workshopot a Corso Hotelben, amin részt vett Benke Ákos, az alap kezelését végző Focus Ventures Tőkealapkezelő Zrt. vezérigazgatója is, akit a városi tőkealap legújabb fejleményeiről és a városvezetéssel történő egyeztetési folyamatról kérdeztünk. Mint mondta, a szeptemberi esemény után – és attól függetlenül is – számos komoly érdeklődő kereste meg az alappal kapcsolatos operatív feladatokat végző Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. hatásköre alatt működő tőkealap-projektirodát.

Benke Ákos a szeptemberi workshopon

Kiemelte, hogy a helyi projektiroda munkája rendkívül fontos a folyamatban: többek között az iroda végzi az érdeklődők előzetes tájékoztatását, az ügyfelek befektetési kérelemtervezetének véleményezését, a befektetésre nem alkalmas kérelmek kiszűrését, és természetesen a feltételeknek megfelelő kérelmek továbbítását is. Benke Ákos kitért arra is, hogy nemrég találkoztak a pécsi iroda vezetőivel, ahol 4 olyan projektet mutattak be számukra, amelyek valóban ígéretesnek tűnnek. Ahhoz azonban – folytatta –, hogy idáig eljussanak, az irodának több mint 10 projekttervet kellett átnéznie az október 22-ei benyújtási határidőt követően.

– Több hazai városban működik már hasonló tőkealap, és annak ellenére, hogy a pécsi alap indult közülük a legkésőbb, az azt működtető városi szereplők kifogástalanul teszik a dolgukat, talán az egyik legjobbak is ebben. Nagyon komolyan veszik a munkát, folyamatosan kommunikálunk velük, igazi jó munkakapcsolat alakult ki közöttünk. Az a 4 projekt pedig, amit ilyen rövid időn belül letettek elénk, eleget tesz az elvárásoknak. Kidolgozottságukban és kilátásaikat tekintve is olyan projektek ezek, amelyeket – ha csak valami nagyon komoly dolog közbe nem jön – finanszírozni tud majd az alap – mondta Benke Ákos.

Kérdésünkre hozzátette, hogy az említett 4 projekt között van, amelyik ingatlanfejlesztést céloz, van, amelyik az egészségügy területét érinti, és van szolgáltatással, valamint környezetvédelemmel kapcsolatos terv is.

A kiválasztás és finanszírozás folyamatában egyébként – mint mondta – egy iparág sem élvez prioritás, a lényeg az, hogy a projekteknek „gazdaságilag értelmezhetőnek” kell lennie.

Ruzsa Csaba reméli, hogy a 2022-es évet már sikeres szerződéskötésekkel tudják kezdeni

De mi lesz a beadott projektekkel? Benke Ákos elmondta, hogy a tervek feldolgozás és elemzése során megállapítják a cégek jelenlegi értékét, annak érdekében, hogy meg tudják határozni, hogy az a pénzösszeg, amelyet a cégek kérnek a terveik finanszírozására, teljesíthető-e, és hogy ezért az összegért mekkora tulajdonrészhez jut az adott cégekben a Pécs Városi Tőkealap – fontos, hogy az alap mindig kisebbségben marad a cégekben. Ha ez megtörtént, akkor a projektek az alap befektetési döntéseit előkészítő, megtárgyaló és ajánlásokat megfogalmazó Befektetési Bizottság elé kerülnek, ami stratégiai, pénzügyi és egyéb szempontok alapján dönt a finanszírozásukról. Megjegyzendő: a bizottságba az önkormányzat két tagot (Ruzsa Csaba gazdaságért felelős alpolgármestert és Csizmadia Péter fideszes képviselőt), a Focus Ventures Zrt. pedig egy főt delegált.

Ha a projekteket elfogadja a bizottság, akkor megindul a cégek átvilágítása, ezután pedig az alapkezelő igazgatósága hozza meg a végső befektetési döntést, aminek – jó esetben – az eredménye az, hogy tőkét emelnek a jelentkező cégekben.

A befektetési döntésig tartó folyamat átlagosan 3 hónapot vesz igénybe – mondta Benke Ákos.

Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere a fentiekkel kapcsolatban elmondta: abban bíznak, hogy a projektek kapcsán minél előbb, akár 3-6 hónapon belül finanszírozási megállapodás születhet. Az alpolgármester örömtelinek nevezte azt is, hogy az eddig jelentkezett cégek több irányból, több gazdasági területről fogalmaztak meg javaslatokat, és mint mondta, reméli, hogy a 2022-es évet már sikeres szerződéskötésekkel tudják kezdeni. Hozzátette, hogy várják a további vállalkozások jelentkezését és a további egyeztetéseket új támogatási igényekről, hiszen a pécsi önkormányzat kiemelt célja a helyi gazdaság fejlesztése és a helyi cégek segítése.

Végezetül kiemelte, hogy a projektiroda munkatársai minden segítséget megadnak az induláshoz, a pecstokelap.hu oldalon pedig a helyi vállalkozások megtalálnak minden információt a projekttel kapcsolatban.