Végleg bezárt a 100 Éves, ajándékot kapott a búcsúzó tulajdonos

A tavalyi év végén döntötte el a 70 éves Maurer László, hogy bezárja az elmúlt 26 év során ikonikussá váló vendéglátóhelyét, a 100 Éves borozót. A több mint negyed százados működés előtt tisztelegve a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. mint a 100 Éves épületének tulajdonosa emlékfotóval köszöntötte a legendás hely üzemeltetőjét.

hirdetés
Uránia Mozi

Szabó Szilárd, a városi cég vezérigazgatója köszöntötte a most már üresen álló borozóban a korábbi tulajdonost, Maurer Lászlót. Egy, az épületről készített művészi fotót adott át neki, megköszönve az elmúlt 26 év munkáját.

– Bár sok ingatlant vettünk át a mögöttünk hagyott évben, amelyek közül azóta sokat ki is adtunk már, a mostani alkalom mégis rendhagyó – mondta Szabó. – Biztos vagyok benne, hogy ez a nap most egy kicsit szomorú is Maurer Lászlónak. Ugyanakkor szerintem nagyon büszke lehet arra, hogy 26 éven át ugyanazon a helyen, ugyanazt a vállalkozást vitte becsülettel, tisztességgel. A magam, és a PVH nevében szeretném megköszönni neki, hogy ennyi éven át ilyen csodálatos bérlőnk volt!

Szabó Szilárd (jobbra) adta át az ajándékot Maurer Lászlónak

Maurer a köszönőajándékot érezhetően meghatottan vette át, és rögtön vissza is emlékezett kicsit az elmúlt bő két és fél évtizedre.

–  Azt hiszem, ilyenkor kell azt mondani, hogy szép volt, jó volt, de vége van – jelentette ki a lassan 71. születésnapjára készülő exvállalkozó. – Nagyon nagy múltja van ennek a helynek, hiszen itt már az 1700-as évek végén is egy fogadó működött. Amikor 26 éve elkezdtem csinálni a 100 Évest, eszembe sem jutott, hogy ilyen sokáig fogom húzni. Volt, amikor nagyon jól ment az üzlet, és persze volt olyan is, hogy nem nagyon. A vírus azonban sajnos lefelé vitte az ívet. Erőm ugyan még van, bele sem fáradtam, és eszem ágában sincs kényelmes nyugdíjaséveket élni ezután sem. Viszont be kellett látnom, hogy 70 évesen már nincs nekem energiám ahhoz, hogy a Covid után ismét visszahozzam a borozót egy olyan szintre, mint ahol korábban volt. Kellenek már ide az ambiciózus, ötletekkel teli fiatalok.

Maurer azt is hozzátette, hogy abban ugyan nem biztos, hogy eztán is borozónak kell működnie a kultikus helyen, de a vendéglátást valamilyen formában azért tovább kellene vinni.

– Ennek a helynek így kell működnie – mondta. – Bízom benne, hogy az új generáció is jót fog tenni az épülettel. Én nagyon szurkolok nekik, bárki is legyen majd végül az új bérlő.

A 100 Éves borozó egykori tulajdonosa úgy tervezi, hogy amint megnyit a régi helyen egy új vállalkozás, ő rögvest el fog látogatni. Maurer szerint a vírus miatt most még akár 2 szűk év is a szakma előtt állhat, így nagyon sok erőt kíván azoknak, akik ezzel együtt is belevágnak, hogy valami újat teremtsenek. Ő maga nagyon hozzászokott az elmúlt 26 évben ahhoz, hogy a vasárnapok kivételével mindig ment a borozóba. Most azonban már csak azért is várja a vírushelyzet végét, mert nagyon szeretne kilátogatni egy-egy kosárlabda-, vagy épp futballmérkőzésre.

– Legutóbb akkor voltam meccsen, amikor a PMFC még NB I.-es volt – mesélte a PécsMa-hu-nak. – Szóval remélem, minél hamarabb lehet ismét a stadionokba menni a szurkolóknak is, van mit bepótolnom ugyanis ezen a téren.

Szabó Szilárd, a PVH vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az ingatlan bérleti jogát hamarosan licitre bocsájtják. Ez a következő hetek eseménye lesz, így arról még nem tudott biztosat mondani, hogy a továbbiakban is vendéglátóhelyként működik-e majd a 100 Éves. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy a hagyományok miatt a város mindenképpen ezt a lehetőséget preferálná.

Fotók: Müller Andrea